Zájem o očkování proti koronaviru u praktického lékaře byl ohromný, pak ale opadl

22. duben 2021 08:22

V Jihočeském kraji se do očkování proti koronaviru zapojilo přes 200 ordinací praktických lékařů. Svým pacientům tak nabízí známé prostředí. Lékaři ale vyráží i za těmi imobilními, pro které by bylo těžké dopravit se do očkovacích center.

Do ordinace praktického lékaře Jana Kováře Volyni přišel na očkování například Václav Hornof. „Dobrý, ani to nebolelo. Já mám rád svého doktora, do očkovacího centra se mi nechce, tam je moc lidí,“ pochvaloval si.

Nechat se naočkovat přišel i Jaroslav Kubeš. „Pan doktor mě oslovil sám. Když přišla na řadu moje věková skupina, zeptal se, jestli budu mít zájem. Připadá mi to takto daleko pohodlnější než se někde nahlašovat a čekat na termín, protože ty elektronické věci většinou nefungují,“ řekl.

Pro některé pacienty je praktický lékař jedinou volbou. Dopravit se do očkovacích center v okresních městech může být velmi náročné. „Pro část pacientů je očkování u nás jediným řešením, protože jsou imobilní. Mám už za sebou několik výjezdů k pacientům,“ potvrzuje lékař Jan Kovář.

Čtěte také

Ve středu se v jeho ordinaci nechalo naočkovat třicet pacientů. Celkově už jich doktor Kovář naočkoval kolem devadesáti. „Dneska sem přijde zbytek ze skupiny nad sedmdesát let a další pacienti ze skupiny s chronickým onemocněním,“ uvádí.

Na počátku roku byl v ordinaci o očkování veliký zájem. Ten ale opadl. „Na začátku jsme měli ohromný zájem, dělali jsme si dlouhé seznamy, ale pak jsme nedostali vakcíny a začaly se objevovat nešťastné informace ohledně bezpečnosti vakcín. Část pacientů nevydržela čekat a přehlásila se do očkovacích center, část se odhlásila úplně. V tuhle chvíli máme poslední zájemce z našich seznamů, a když chci najít náhradníka, musím zavolat třeba třem lidem,“ přiznává Jan Kovář.

Do České republiky minulý týden dorazila vakcína od společnosti Johnsons and Johnsons. Někteří lékaři už by s ní mohli začít očkovat.

Spustit audio

Související