Na Piaristické náměstí v Budějovicích se po vynucené koronavirové pauze vrátily oblíbené trhy

15. duben 2021 17:17

Přes dvě století mají tradici trhy na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Přerušila ji až pandemie koronaviru. Po uvolnění vládních opatření se trhovci po několika měsících ke klášteru vrátili.

„Těšila jsem se na to celou dobu. Moc ráda sem chodím kvůli atmosféře,“ komentovala Jitka Rovenská z Českých Budějovic, která na Piaristické náměstí dorazila se svým manželem hned po osmé hodině ráno.

Po vynucené pauze dorazily na trh desítky lidí z celého okolí. Například z Habří v Blanském lese přijela s dvouletým synem pro zeleninu Monika Sobotková. „Těšila jsem se hodně a přišla jsem hlavně pro sazeničky zeleniny,“ řekla.

Tradiční trhy na Piaristickém náměstí byly kvůli vládním omezením zakázané několik měsíců. Více než třicet let na ně jezdí se svým zbožím Jaroslav Dvořák z Vodňan. „Dneska je největší zájem o květiny, macešky,“ popsal.

Trhy na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích

Uvolnění vládních opatření přivítal i Radomír Dobeš. Své sazenice vozí na budějovický trh z Holašovic osm let. „Je dobře, že trhy zase mohou být, protože internetové stránky na prodej sazenic moc nefungují,“ dodal.

Podle vládních nařízení se v těchto dnech na farmářských trzích smí prodávat jen sazenice, květiny, ovoce, zelenina, ale i vejce, mléčné výrobky, cukrářské výrobky, maso a živé ryby.

V Českých Budějovicích jsou trhy na Piaristickém náměstí vždy ve čtvrtek a v sobotu. Farmářské trhy se tuto neděli také vrátí do místních bývalých Žižkových kasáren.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související