Jihočeské školy dostaly pro své žáky 760 tisíc roušek. S rozvozem vypomáhali hasiči

15. duben 2021 08:45

Hromada označených krabic a neustálé střídání odběratelů. Tak to ve středu dopoledne vypadalo v centrálním skladu Jihočeského kraje na letišti v Plané u Českých Budějovic.

Rozdělovala se tam zásilka více než 760 tisíc roušek ze Státních hmotných rezerv, která je určená pro děti z mateřských a základních škol i z víceletých gymnázií. Distribuci do předem určených míst zajišťovali především hasiči.

Pro dodávku přijel do skladu například Milan Garhofer z jindřichohradeckého hasičského sboru s kolegou. „Celkem povezeme do našeho okresu 46 krabic. První část vyložíme v Třeboni a potom budeme pokračovat do Jindřichova Hradce a Dačic,“ uvedl.

Kromě hasičů s distribucí pomáhali také řidiči krajského úřadu. Podle vedoucí oddělení krizového řízení Jihočeského kraje Marty Spálenkové mají tyto roušky školám sloužit jako rezervní. „Děti mají mít svoje roušky, ale pokud dítě z jakéhokoli důvodu roušku mít nebude nebo ji během vyučování zničí, dostane tuto náhradní,“ řekla.

Čtěte také

Krajský sklad pro distribuci roušek a ochranných pomůcek zpočátku pandemie fungoval uvnitř nedalekého terminálu pro leteckou záchrannou službu. Momentálně se nachází přímo v areálu letiště.

Jen za posledních šest měsíců skladem prošel nespočet různých dodávek. „Máme tam uloženou železnou zásobu a je to prostě průtokový sklad pro státní dodávky nebo pomůcky nakoupené krajem,“ popsala Marta Spálenková.

Rušno bude skladu opět zhruba v půlce příštího týdne, kdy Jihočeský kraj očekává pravidelnou zásilku antigenních testů určenou opět školám.

Spustit audio

Související