Školy se otevírají, ještě před výukou ale musí všichni žáci absolvovat test na koronavirus

12. duben 2021 16:04

Více než čtvrt milionu dětí v Česku se v pondělí vrátilo do školních lavic. Jde o polovinu žáků prvního stupně základních škol. S vrstevníky se v prezenční a distanční výuce budou střídat po týdnu.

Ještě, než mohli do školy vstoupit, museli absolvovat antigenní test na koronavirus. V provizorní testovací centrum se proměnila i tělocvična základní školy v Kardašově Řečici na Jindřichohradecku.

Některým prvňáčkům se ráno nechtělo stávat, ale mnozí se těšili. „Těším se hodně do školy, hlavně na matiku,“ řekl například Honzík Svoboda.

Otevření školy nedočkavě vyhlížela i paní Alena s dcerou Valentýnou. „My jsme se těšili, už je to pro všechny děti dlouhé. Online výuka pro nás není vůbec vhodná, protože dcera je po operaci měkkého a tvrdého patra a potřebuje učitele dobře vidět a slyšet,“ vysvětlila.

Čtěte také

Po povinné dezinfekci rukou a měření teploty zamířily děti k testovacím stolkům v tělocvičně. „Testování máme načasované do osmi hodin, abychom se příliš neokrádali o výuku,“ popsala ředitelka školy v Kardašově Řečici Jana Hýbková.

Zatímco prvňáčkům ještě s testováním pomáhají rodiče, žáci vyšších ročníků už ho zvládají sami jen podle instrukcí učitelky.

V Kardašově Řečici v pondělí otestovali 80 dětí z prvního stupně základní školy a 45 předškoláků. Ani jeden test nebyl pozitivní.

Troje rodiče odmítli svoje dítě do výuky poslat právě kvůli testování. Jeden další tatínek chtěl dítě otestovat vlastním plivacím testem, ale to mu vedení školy neumožnilo, dítě tak dál zůstane v domácí výuce.

Spustit audio

Související