Nákaza zavírá obchody v malých obcích. Mnoha místním to velmi komplikuje život

7. duben 2021 07:48

Několik týdnů museli obyvatelé některých obcí na Strakonicku i pro malý nákup jezdit do větších měst. Nebylo totiž, kdo by je obsloužil. Prodavačky onemocněly koronavirem.

Nákaza se nevyhnula ani Jednotě v Jiníně. Místní vedoucí, která je i jediným zaměstnancem, onemocněla koronavirem a obchod musel být pár týdnů zavřený. Mezi pravidelné zákazníky, kteří to pocítili, patří Marie Táborová. „Ráda jen ráno vyběhnu nakoupit a zase se vrátím domů, když musím jet až do Strakonic, je to na půl dne a je to takové nepříjemné. Nerada jezdím do města,“ komentuje.

I z reakcí lidí to vypadalo, že jim obchod opravdu chyběl. „Psychicky mě podporovali, nosili mi buchty za vrata, telefonovali. Když jsem pak otevřela, byli nadšení, což trvá doteď. Docela mě překvapilo, jak byli starostliví,“ vypráví vedoucí Michaela Tichá.

Podle předsedy spotřebního družstva Jednota Volyně Roman Slamka se podobně musely uzavřít i prodejny v nedalekých Cehnicích a Číčenicích. Další pak omezily otvírací dobu.

Čtěte také

„Usilujeme o to, aby naše zaměstnankyně byly přednostně očkované. Vždyť ony sami říkají, že do obchodů chodí lidé, o nichž ví, že mají být v karanténě. Oni možná nemají jinou možnost, ale prostě chodí tam nakupovat a prodavačky je obslouží, jdou do rizika, protože chápou, že jiná možnost nákupu není,“ popisuje.

Oproti první vlně je výrazně víc nakažených prodavaček, změnil se ale i přístup okolí. „Kdyby se nad tím někdo zamyslel, strašně by nám to pomohlo. Prodavačky jsou opravdu nemile překvapené, že je nikdo neocení. Ještě v první vlně občas někdo přišel s pochvalou prodavaček, ale teď to nikdo nezmíní, bere se to jako samozřejmost,“ dodává Roman Slamka.

Uzavírání menších prodejen se dotklo Jednot i v ostatních jihočeských okresech.

Spustit audio

Související