Obyvatelé řady menších obcí jsou odkázaní na pojízdné prodejny

28. březen 2019 15:10

Pojízdná prodejna je pro mnoho zejména starších obyvatel menších vsí jedinou možností, jak si opatřit základní životní potřeby. Pro pečivo, ovoce, maso, ale třeba i toaletní papír si chodí do speciálně upravených nákladních aut nebo dodávek.

Například do Radkova nedaleko Telče zajíždí modrá Avie s nápisem Pojízdná prodejna na boku. Tak trochu shodou náhod zastavuje před bývalým obchodem. Na domě je sice ještě vidět vývěsní štít, ale zarezlé mříže a zanedbaná výloha naznačují, že už je několik let zavřený.

Bohumil Pidrman, řidič, prodavač a majitel pojízdné prodejny, ihned otevírá a zákazníci na sebe nenechají dlouho čekat. Pro svůj týdenní nákup si přichází i paní Marie. „Chodím sem, když to mám před vraty. Všichni si chválí. Do města ani moc nejezdím, kdyžtak mi něco přivezou děti,“ říká.

Vnitřek Avie je zařízený jako malá samoobsluha, jsou tu regály s drogistickým zbožím a pečivem, lednice s uzeninami, košíky s ovocem. „Snažím se nabízet to, co lidi na vesnici potřebují. Co nemám, si většinou objednají přes Facebook nebo přes sms,“ popisuje Bohumil Pidrman.

Nulový nájem nebo příspěvky. Starostové se snaží udržet obchody na malých vesnicích

Ludmila Bednářová převzala obchod ve Zdešově po své matce. Na zbohatnutí to podle ní není, ale uživit se prodejem potravin v obci se 150 obyvateli dokáže

Obce na Jindřichohradecku dotují obchody s potravinami. Chtějí je zachovat i ve vesnicích s několika desítkami obyvatel. Nejčastěji neúčtují jejich provozovatelům nájem, posílají ale i peníze na zaplacení elektřiny nebo naftu.

Ten dříve provozoval krámek ve své vesnici. „Když pak otevřeli supermarkety, tak už to na uživení nebylo. Tak mě napadlo, že bych mohl jezdit takhle po vesničkách, protože krámky odsud zmizely,“ vypráví.

Auto Bohumila Pidrmana krouží po šesti desítkách vesniček na pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje už dvacet let. Na většinu míst zajíždí jednou až dvakrát týdně. Na provoz pojízdné prodejny musí přispívat samy obce, jinak se by se totiž nevyplatila, jen nafty propálí každý rok za čtvrt milionu korun.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související