Nulový nájem nebo příspěvky. Starostové se snaží udržet obchody na malých vesnicích

Obce na Jindřichohradecku dotují obchody s potravinami. Chtějí je zachovat i ve vesnicích s několika desítkami obyvatel. Nejčastěji neúčtují jejich provozovatelům nájem, posílají ale i peníze na zaplacení elektřiny nebo naftu.

Obchod ve Zdešově, který má 150 trvalých obyvatel, je otevřený denně kromě neděle. Cestu si do něj často najde i Lucie Vaňková. „Jsme moc rádi, že tu obchod je. Na větší nákup si dojedeme do města, ale když je pak potřeba jen pár věcí, nemusí se nikam jet. Chodíme sem minimálně jednou týdně,“ popisuje.

Za pultem obchodu stojí v zástěře a teplém svetru Ludmila Bednářová. Obchod převzala po svojí matce a doufá, že tu vydrží celých třináct let, které jí zbývají do důchodu. „Na zbohatnutí to není, ale uživit se tím dá, i když občas mám problémy s bankou, že už jsem v mínusu,“ říká.

Obchod ve Zdešově je součástí kulturního domu, který patří Jarošovu nad Nežárkou. Obec po Ludmile Bednářové nepožaduje nájem a platí za ní i nutné opravy. „Dokud obchod žije, tak je třeba ho podporovat,“ myslí si starosta Bohumil Rod.

Podobně investuje i Studená. Třicet tisíc korun letos pošle na podporu kamenné prodejny v Sumrakově. Tu provozuje spotřební družstvo Jednota. Za pultem obsluhuje zákazníky Věra Lacinová. „Když lidé něco chtějí, tak se snažím to objednat. Také chci, aby tu bylo z čeho vybírat, nemůže člověk přijít do prodejny, kde nic není,“ komentuje.

Do obchodu v Sumrakově chodí většinou starší lidé, posteskla si vedoucí prodejny Věra Lacinová

Na Jindřichohradecku podporuje prodejny Jednoty 16 obcí. Celkem ušetří spotřebnímu družstvu téměř tři čtvrtě milionu korun za rok. „V jedenácti případech provozujeme malou prodejnu v majetku obce a není nám účtován nájem. Kdyby nám účtovali dvě procenta z maloobchodního obratu, což se považuje za přiměřenou nákladovou položku, tak by to bylo 420 tisíc ročně. Dále ve čtyřech případech nám hradí elektřinu asi za 200 tisíc a v pěti případech, kdy máme prodejnu ve vlastním objektu, nám poskytují podporu 85 tisíc ročně,“ počítá předseda jindřichohradecké Jednoty Radim Klaška.

Podle něj jsou ale i obce, které na provoz prodejen přispívat nechtějí nebo kvůli napjatému rozpočtu nemohou.

Obchod ve Zdešově je součástí kulturního domu. Obec Jarošov nad Nežárkou za něj nechce nájem
autor: hoch
Spustit audio