Živnostníci v malých obcích zavírají své obchody

5. srpen 2015

Jihočeský venkov zažívá další vlnu rušení malých vesnických obchůdků. Končí třeba drobné koloniály na Strakonicku nebo Písecku. Živnostníci už nemají sílu dál bojovat s cenami velkoobchodů a některé taky odrazuje plánované zavedení registračních pokladen.

Mnozí obchodníci přitom smíšené prodejny provozovali desítky let. Například starostce Litochovic na Strakonicku Radce Božkové nyní padly dokonce dva obchody najednou. „Bohužel paní zavřela a šla do zaměstnání do fabriky. Končí i prodejna ve Stříteži, protože skoro všichni obyvatelé dojíždí do města a nakupují tam,“ řekla.

Samotné podnikatelky se nechtějí k situaci vyjadřovat. Dcera jedné z nich, Pavla Piklová, podotkla, že obchody už není možné udržet. „Je třeba, aby tu lidé dělali větší nákupy. Jen pečivo, pití a mléko mamku neuživí, nešlo to udržet. Víme, že budou končit i sami dealeři, protože už nemají, kam vozit zboří. Supermarkety to všechno zničily,“ komentovala.

Kromě možnosti nákupu lidé v malých vesnicích přicházejí ale i o společenský kontakt. „Bydlí tady asi deset žen, vdov nad šedesát let, a ty se vždycky u obchodu sešly a všechno o sobě věděly. Když některá nepřišla, bylo všem jasné, že se něco stalo, a šli jí pomoci. Ta vzájemná solidarita a soudržnost ve vesnici padne,“ popsala Jana Jůzková ze Stříteže.

Na Písecku už nefungují prodejny v osadách Vepice, Vesec, Vladyčín. Provozovatel zavřel také obchod v Borovanech u Bernartic.

autor: Václav Malina
Spustit audio