Národní dům v Prachaticích místo koncertů a plesů hostí antigenní testování proti koronaviru

31. březen 2021 17:34

Sál Národního domu v Prachaticích se proměnil v testovací místo. Pravidelně každé úterý tam dochází zaměstnanci úřadu, ale také dalších městských organizací. Na jednom z nich se byla podívat i naše reportérka.

„Chviličku mějte strpení, připravte si svá rodná čísla, tudy budete vcházet a druhou stranou vycházet,“ vysvětluje v reportáži knihovnicím, které právě vešly do Národního domu personalistka městského úřadu Marta Patrajová, která má teď testování na starost.

Čtěte také

Sál nedaleko radnice se k testování nabízel. Díky velkému prostoru se lidé mezi sebou nesetkají. Správnou cestou je vedou oranžové mantinely až za plentu, kde jim zdravotníci z najaté firmy udělají stěr. Za možnost testování je ráda i jedna z knihovnic:

„My jsme samozřejmě rády, že máme tuto možnost testování. Už pro náš dobrý pocit, ro bezpečí našich čtenářů, kterým připravujeme bezkontaktní výpůjčky a že chod knihovny je udržen.“

V úterý se testovalo potřetí a přišlo 125 lidí. Kromě úředníků a knihovnic to byli třeba i zaměstnanci technických služeb, tepelného hospodářství nebo pracovníci kulturních informačních služeb města, říká v reportáži tajemnice krizového štábu Petra Popová a přiblíží počty testovaných.

Vláda zatím neprojednala častější testování ve firmách. Zaměstnavatelé tak mají stále povinnost testy zajistit jednou za týden.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio