Druhý rok po sobě se zápisy do prvních tříd odehrají bez osobní přítomnosti dětí

6. duben 2021 09:52

Bez žáků a z větší částí pouze elektronicky – tak budou i letos kvůli koronaviru vypadat zápisy dětí do prvních tříd. Většina jihočeských základních škol je zahájí tento týden.

Na Základní škole Hlinecká v Týně nad Vltavou začaly zápisy dokonce už před Velikonocemi. „Máme tady žádost o přijetí k základnímu vzdělávání, kterou musí rodič vyplnit, pak tu máme zápisní lístek s údaji o dítěti a informace pro rodiče,“ ukazuje ředitelka školy Zdeňka Hájková.

Učitele podle ní netěší netradiční forma zápisů, kdy nemají možnost osobně komunikovat s budoucími prvňáčky. „Je to velice náročná situace. Nejen pro učitele je osobní kontakt tím nejlepším a myslím, že i rodiče by ocenili, kdyby už zápisy probíhaly běžnou formou,“ komentuje.

Čtěte také

Základní škola Hlinecká v Týně nad Vltavou v září otevře pravděpodobně dvě první třídy. V každé by podle Zdeňky Hájkové mohlo být do dvaceti dětí, což považuje za ideální počet pro vzdělávání.

Odbor školství krajského úřadu odhaduje, že v září na jihu Čech do lavic usedne asi šest a půl tisíce prvňáčků.

Přes tisícovku by jich mělo být v Českých Budějovicích. Podle náměstka primátora Viktora Vojtka jsou na to zdejší školy kapacitně připravené. „Nepředpokládáme, že vzniknou nějaké problémy, třeba losování při zápisech, jak to v minulosti někdy bývalo,“ uvádí.

Žádosti k zápisům budou českobudějovické základní školy přijímat tento týden 8. a 9. dubna.

Spustit audio

Související