Pandemie komplikuje život i chovatelům psů. Znemožnila jim plánované krytí zvířat

13. duben 2021 14:47

Koronavirus omezuje i chovatele psů, komplikuje totiž krytí fen v zahraničí. Některé státy omezily vstup na svá území jen na nezbytné případy, a proto hodně chovatelů zahraniční krytí vzdalo. Jiní hledali cestu, jak ho uskutečnit i za daných nařízení.

Šestiletou fenku australského ovčáka Vimpy má Karolína Postlová z Drahotěšic na Českobudějovicku. „Byli jsme na krytí za chovným psem ve Zlíně, ale původně jsme chtěli vyjet do Rigy,“ vypráví.

Zahraniční krytí chovatelka zrušila, protože nechtěla jít do karantény. „Z chovatelského hlediska jsme přišli o hodně, protože ten pes v Lotyšsku představoval novou krev, byl dovezený z Kanady,“ dodává.

Zatímco Karolína Postlová na zahraniční krytí letos rezignovala, jiní chovatelé hledali krkolomné cesty, aby ho mohli uskutečnit. „Vím o několika případech, kdy se to řešilo tím způsobem, že se jela kupovat nemovitost do ciziny, což přejezd přes hranice umožňovalo, popřípadě předával psa v cizině pendler,“ uvádí jednatel Českomoravské myslivecké jednoty v Českých Budějovicích Pavel Pletka.

Hodně chovatelů volí i umělé oplodnění. „Je snazší převézt ejakulát než cestovat s fenou, ale umělá inseminace je finančně náročnější,“ připomíná mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíra Tichá.

Aby se chovatelé vyhnuli všem omezením spojeným s covidem-19, domlouvají si často schůzku na hranicích, kde spojení psů uskuteční. Pro některé to není žádná novinka. Stejným způsobem feny kryli za komunismu, kdy se za hranice nesmělo vůbec.

Spustit audio

Související