Další zaměstnanci sociálních služeb se mohou registrovat k očkování proti koronaviru

8. duben 2021 15:37

Nejen pracovníci domovů pro seniory a dalších pobytových zařízení, ale i další zaměstnanci sociální péče se teď můžou registrovat k očkování proti koronaviru. Týká se to hlavně těch, kteří jsou se svými klienty v přímém kontaktu.

„Je to důležité, protože jsme v přímé péči s těmi klienty,“ zdůrazňuje Petra Vohlídalová, vedoucí českobudějovického Domu sv. Pavla. Ten je centrem pro osoby bez přístřeší a jeho součástí je nízkoprahové denní centrum, noclehárna a azylový dům pro muže.

„Naši klienti nikam nechodí, většina z nich nemá ani praktika, takže veškeré nemoci s nimi nikdo neřeší. Ti klienti pak chodí do našich služeb a my jsme s nimi v dennodenním kontaktu. V okamžiku, kdy padne personál, tady nebude nikdo, kdo by se o služby postaral, a to by mělo velké následky,“ dodává.

Čtěte také

V zařízení se nákaza vyskytla začátkem března a postihla většinu klientů. Kvůli tomu dostali někteří pracovníci vakcínu dříve.

V Jihočeském kraji byli jako první očkovaní zaměstnanci pobytových sociálních služeb a domů s pečovatelskou službou. Teď na řadu přichází takzvaná druhá prioritní skupina. „Týká se týdenních stacionářů, azylových domů, nocleháren, kontaktních center, krizové pomoci, sociálně-aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi,“ vyjmenovává náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová.

O očkování projevilo v Jihočeském kraji zájem padesát organizací a 326 jejich zaměstnanců. Registrovaní pracovníci z druhé prioritní skupiny by měli dostat termín očkování v tomto nebo příštím týdnu.

Spustit audio

Související