Pacientů s covidem ubývá, nemocnice proto postupně obnovují běžné zákroky

V Česku ubylo hospitalizovaných pacientů s covidem. Nemocnicím to umožňuje obnovit plány odložených operací. Někteří pacienti na ně kvůli pandemii koronaviru čekají dlouhé měsíce.

„V poslední době klesl počet pacientů s onemocněním covid, kteří vyžadují hospitalizaci, proto jsme si mohli dovolit zredukovat lůžka pro covid pacienty. Přijímali jsme kolem dvaceti denně, teď je to kolem pěti, maximálně do deseti,“ potvrzuje primářka a členka vedení táborské nemocnice Jana Chocholová.

Podobná je situace i v dalších nemocnicích. Podle předsedkyně představenstva holdingu Jihočeských nemocnic Zuzany Roithové je teď prioritou poskytnout dlouho odkládanou péči co největšímu počtu pacientů. „Například ve Strakonicích bylo odloženo 440 chirurgických a gynekologických operací a 130 očních. To je samozřejmě velká výzva udělat všechno pro to, aby tito pacienti byli co nejdřív operováni,“ uvádí.

Čtěte také

I táborská nemocnice začala už podle primářky objednávat pacienty na dlouho odkládané zákroky. „Začnou menší ortopedické výkony, artroskopie, potom chirurgické výkony jako plánované operace žlučníku a štítné žlázy a postupně přibydou i větší výkony jako náhrady kloubů,“ vyjmenovává.

Přestože se nemocnice pomalu vrací do standartního režimu, i nadále platí všechna protiepidemická opatření. „Myslím, že to s námi zůstane ještě pěkně dlouho. Všichni pacienti, kteří projdou operačním výkonem, jsou automaticky testovaní na koronavirus,“ říká ředitel nemocnice v Táboře Ivo Houška.

Jediná jihočeská nemocnice, která zatím musí s návratem do běžného režimu počkat, je v Českém Krumlově. Zatím v ní stále zůstává vysoký počet covidových pacientů. Podle předpokladů by se ale začátkem května i tam měla situace výrazně zlepšit.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související