Strakonická a písecká nemocnice jako první v Jihočeském kraji začaly očkovat proti covidu - 19 vakcínou od společnosti Moderna

5. únor 2021 11:58

Oproti výrobku společnosti Pfizer - Biontech vakcínu od Moderny není nutné transportovat při hlubokém mrazu. První dávky vakcíny proti covidu - 19 od společnosti Moderna na jihu Čech dostali senioři a zdravotníci v Písku a Strakonicích. Dosud se v kraji používala pouze vakcína od společnosti Pfizer – Biontech.

Konkrétně ve strakonické nemocnici se očkovalo na tamní infekční ambulanci. Kromě lidí starších osmdesáti let a zdravotnického personálu vakcínu dostali například i příslušníci hasičského záchranného sboru.

Druhá dávka se při očkování vakcínou od společnosti Moderna aplikuje po čtyřech týdnech. Podle vedoucí lékařky infekční ambulance strakonické nemocnice Marie Kotišové probíhal první den s novou vakcínou zcela standartně. Drobnější komplikace se akorát vyskytly u rezervací.

Oproti výrobku společnosti Pfizer - Biontech vakcínu od Moderny není nutné transportovat při hlubokém mrazu. V ledničce při teplotě od dvou do osmi stupňů celsia se může skladovat až třicet dní. Další benefit popisuje ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala:

„Nemusí se ředit, znamená to, že náš personál má ulehčenou manipulaci s lahvičkami, respektive s injekčními stříkačkami a v podstatě si jenom natahují deset dávek z té pětimilitrové lahvičky.“

Další dodávku vakcín vedení nemocnice očekává počátkem příštího týdne. Ta ale bude znovu od společnosti Pfizer - Biontech a zdravotníci jí budou aplikovat už ve speciálním očkovacím centru uvnitř tělocvičny v Lidické ulici. To by podle plánu mělo zahájit provoz ve čtvrtek 11. února.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio