Zdravotní sestry, terénní pracovníci i kuchaři chybí v sociálních zařízeních a službách

18. leden 2023 14:19

Sehnat kvalitní zaměstnance nejenom z hlediska odbornosti je pro sociální zařízení v celém Česku velký problém. Někde se střídají jak na běžícím pásu. Nejobtížnější je podle zaměstnavatelů najít pracovníky, kteří by náročnou práci vydrželi a zároveň splnili všechny požadavky.

Staniční sestra Domova pro seniory Máj v Českých Budějovicích Miluše Fotrová pracuje v tomto zařízení už osmým rokem. „Mě ta práce moc baví, protože klienti jsou strašně vděční za každé dobré slovo, za každou péči,“ říká.

Takových zdravotních sester je ale v domově málo. „Zdravotních sester bychom potřebovali víc, ale bohužel obecně na trhu práce nejsou. Ročně vždy hledáme pět až sedm sester,“ potvrzuje ředitelka Petra Zimmelová.

V domově pro seniory ale chybí i jiné profese. „Chybí nám pracovníci ve stravovacím provozu, tam nám teď pomohl příchod ukrajinských uprchlíků, máme tři zaměstnané dámy. Stále hledáme pracovníky v přímé péči, pracovníky v sociálních službách. Těchto pozic máme v našem zařízení nejvíc a jak přirozenou fluktuací, tak i tím, že máme poměrně vysoké nároky, jich je pořád nedostatek,“ uvádí Petra Zimmelová.

Čtěte také

Podle vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Jihočeského kraje Pavly Doubkové mají podobné problémy i ostatní domovy pro seniory, osoby se zdravotním postižením a také charity, které nejčastěji shání terénní pracovníky.

Nedostatek pracovní síly v sociálních službách souvisí také s lokalitou, ve které se daná zařízení nacházejí. „Nejvíce bývají nedostatkem pracovníků zasaženy příhraniční oblasti. Mohu zmínit například okres Prachatice, Český Krumlov, jižní část jindřichohradeckého okresu, a to hlavně jejich odlehlejší části, kde je složitá dopravní dostupnost, nejnižší hustota obyvatel a odkud často potřební zaměstnanci dojíždějí za prací do zahraničí,“ doplňuje Pavla Doubková.

Roli někde hraje i platové ohodnocení a čtyřiadvacetihodinový provoz s velkým pracovním nasazením.

Spustit audio

Související