Vzala bych si ji i do postele. Fenka Bonnie je v třeboňském domově seniorů vždy vítanou návštěvou

10. listopad 2022 15:53

Pětiletá fenka australského ovčáka Bonnie přináší do třeboňského domova pro seniory vždycky radost. S paničkou Klárou Pumprovou tam dochází každé dva týdny, aby svojí veselou a milou povahou potěšila klienty. Možné je to i díky příspěvku, který canisterapeutické sdružení Hafík získalo z veřejné sbírky Ježíškových vnoučat.

Bonnie ve svém pokoji vždy ráda přivítá například paní Marta. „Je tak krásná, že bych si ji vzala i do postele,“ usmívá se.

Majitelka fenky Klára Pumprová je dobrovolnicí canisterapeutického sdružení Hafík. „Bonnie je pět let a už od malička je to klidná, vyrovnaná a komunikativní fenka. Je na ní vidět, že má radost ze setkání s klienty, má ráda hlazení a samozřejmě nejlepší je ta tečka na konec v podobě pamlsku,“ popisuje.

Čtěte také

I sama dobrovolnice navazuje poměrně intenzivní kontakt s klienty domova. „Pro mě je to nádherný zážitek, protože ti lidé z toho mají pozitivní pocity. Vzpomínáme, povídáme si, mají velkou radost, že se můžou pomazlit s pejskem. Je to často hodně emotivní, ale pozitivně, takže si to užívám i já,“ říká.

Podle koordinátorky Ludmily Cimlové má canisterapeutické sdružení Hafík desítky dobrovolníků a hledá další. „Většinou lidé říkají, že prostě chtěli spojit tu práci se svým psem a pomoc ostatním,“ vysvětluje.

Dobrovolníci se psy dochází do zařízení sociální péče, jako jsou právě domovy pro seniory, ale navštěvují například i chráněná bydlení, mateřské a základní školy nebo zdravotnická zařízení. Canisterapeutické sdružení Hafík působí celorepublikově, nejvíc dobrovolníků má v Jihočeském kraji. 

Spustit audio

Související