Postiženým dětem z budějovického centra Bazalka pomáhají s návratem do školy psí terapeuti

27. září 2022 15:41

Opětovně začlenit děti s postižením do výuky pomáhají speciální školy. Jedna z nich funguje v českobudějovické Bazalce. Její žáci mají smyslová i fyzická postižení a poruchy autistického spektra, většina z nich má postižení kombinované. Zvykat si znovu na školu jim pomáhá třeba animoterapie, konkrétně kobylka Chanel, kocour Šármr a smečka psích terapeutů.

„Máme osmiletou Amy, ta je z útulku, je to aktivní terapeutka a řekla bych, že toho času jedna z nejlepších. Potom je tady takový velký bílý huňatý medvěd, to je pyrenejský horský pes Gaston, pejsek přímo centra Bazalka, a ještě tady mám spíš na nakoukávání ročního voříška Bellu,“ představuje zooterapeutka Linda Tinková své psí pomocníky.

Se zvířaty děti třeba aportují, hrají na schovávanou nebo procvičují jemnou motoriku, například vyndáváním barevných kolíčků ze srsti. „Zvířata celkově, nebo konkrétně canisterapie, tedy léčba psem, navozují příjemné pocity. Upravuje se krevní tlak, funkce srdce, je příjemný ten dotyk. Většinou se klient u toho zvířete hodně zklidní a potom už si to směřujeme, jak potřebujeme,“ popisuje Linda Tinková.

Čtěte také

Nejen pro děti s poruchou autistického spektra může být návrat do Bazalky náročný. Někteří žáci jsou klienty týdenního stacionáře, takže v centru byli i přes léto, jiní se vrací po prázdninách. „Když se nám vraceli po dvouměsíční pauze, byli jsme příjemně překvapeni, že moc nezapomněli, že ty aktivity zvládají i nadále. Teď se jim vytvářejí nové individuální vzdělávací plány,“ říká učitelka Renata Mikulová.

Ve škole samozřejmě přibyli i noví prvňáci. „V letošním školním roce nám nastupují čtyři žáci do prvního ročníku. Naše třídy nejsou rozděleny podle ročníků, ale podle individuálních potřeb žáků, takže tři prvňáčci chodí společně do jedné třídy a jsou doplněni ještě jedním žáčkem a jeden žák chodí do další třídy, kde je společně vzděláván s dětmi, se kterými si rozumí a se kterými mají podobné potřeby,“ upřesňuje ředitelka Jarmila Rybáčková.

Škola v českobudějovickém centru Bazalka je podle ní připravena na zimu i přes rostoucí ceny energií. Změnu formátu výuky zatím neplánuje.

autor: František Ciglbauer
Spustit audio

Související