Parta osmi malířů pomohla soběslavské Rolničce vymalovat chráněné byty pro lidi s postižením

8. březen 2022 18:07

Cech malířů, lakýrníků a tapetářů se rozhodl podpořit soběslavskou Rolničku, která se stará o klienty s mentálním a kombinovaným postižením. Osm řemeslníků přerušilo na jeden den práci na svých zakázkách, aby v Rolničce pomohli s malováním bytů v režimu chráněného bydlení.

Do práce se na chvíli aktivně zapojili i lidé, kteří v bytech žijí. Malířský mistr Jaroslav Závitkovský z Jindřichova Hradce tak například učil klienta Rolničky Jirku, jak se maluje válečkem.

S benefičním malováním pro Rolničku pomáhal i Pavel Žatečka, výkonný ředitel Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů, který u výrobce barev sehnal materiál zdarma. „Malují se dvě společenské místnosti, pak byty, to všechno musí být hotové za jeden den,“ popsal.

Čtěte také

Podle Jiřiny Svobodové, která má v Rolničce chráněné bydlení na starost, šla malířům práce dobře od ruky. „Já už jsem zavolala kolegyni, že má přijít ve dvanáct, a začneme pomalu s úklidem. Je to moc pěkná barva, taková meruňková, to bude krásné,“ chválila v jednom z bytů.

Byt se podle ní naposledy maloval před deseti lety. „Ještě jsme neměli sílu ho vymalovat. Když to děláme sami, tak zvládneme třeba jednu stěnu, ale celý byt je pro nás moc, takže tohle je velká pomoc. Jsme moc rádi, máme to zdarma, namíchali nám krásné barvy, jsme moc spokojení,“ dodala.

Rolnička má v současnosti devět chráněných bytů, ve kterých našlo domov 21 klientů s mentálním, nebo kombinovaným postižením.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související