Dům u sv. Františka v Bechyni pomáhá lidem s handicapem. Nabídne i chráněné bydlení

6. srpen 2021 12:51

Košíky, drátěné dekorace, svíčky nebo hračky vznikají v nové sociálně terapeutické dílně v Bechyni na Táborsku. Lidé s postižením si tam osvojují dovednosti, které jim pomůžou osamostatnit se nebo najít zaměstnání. Dům u sv. Františka v Klášterní ulici chce svým klientům nabídnout i chráněné bydlení.

Sociálně terapeutickou dílnu navštěvuje každý den paní Věra. Společně s terapeutkou Anetou Hruboňovou tu například vyrábí jeden z komponentů pro dózu na tužky. „Je to vlastně proces. Než se tužkovník udělá, má to hodně postupů. Nejdříve se natrhají papírky, pak to někdo lepí, pak se to barví a může se tam úplně cokoliv vyjádřit. Funguje to i jako určitá terapie, člověk se uvolní a vytvoří něco ze sebe,“ popisuje terapeutka.

Dům u svatého Františka je otevřený denně a sociálně terapeutická dílna má teď podle ředitele Václava Bětáka kapacitu osm míst. „Nyní k nám dochází zhruba čtyři až pět klientů z Bechyňska. Chtěli bychom kapacitu ještě zvyšovat,“ uvádí.

Čtěte také

Úkolem zařízení je podle jeho slov integrace. „To znamená integrace lidí, kteří to neměli v životě jednoduché a spadli třeba do dluhových pastí, nebo se nenarodili tak zdraví jako my ostatní, nebo měli v životě nějaký úraz. My se je snažíme vrátit do normálního života, do normálního fungování,“ upřesňuje.

K větší samostatnosti klientům pomůže i chráněné bydlení, které vznikne v podkroví domu. „Je to veliký objekt, takže bychom chtěli horní část přetvořit na dvě bytové jednotky. Protože děláme i sociální službu podpory samostatného bydlení, přímo se nabízí chráněné bydlení. Chtěli bychom co nejrychleji začít rekonstruovat, abychom to mohli spustit,“ potvrzuje Václav Běták.

Do budoucna v Domě u svatého Františka v Bechyni plánují i opravu dalších prostor. Vznikne tady například poradenské centrum, výrobna mýdla nebo kavárna, kde budou obsluhovat lidé s postižením.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související