Napsat životopis a zvládnout pohovor se zdravotně postižení učí na kurzu

25. březen 2019 16:46

Lidem se zdravotním postižením pomáhají najít práci speciálně připravené kurzy. Jsou hrazené ze státního rozpočtu a z dotací Evropské unie, spolupracují na nich Úřady práce.

V Jihočeském kraji se do kurzů zapojily desítky zájemců o práci. Učí se zvládnout pracovní pohovor i napsat žádost o zaměstnání.

Jarního kurzu se účastní například nevidomá Petra. „Je mi 43 let a sháním práci. Ráda pracuji rukama, mám za sebou i praxi telefonní spojovatelky a také jsem dělala osvětu pro žáky základních a středních škol. Úplně nejradši bych byla za částečný úvazek, abych měla režim. Plný úvazek by pro mě byl asi hodně vyčerpávající,“ říká.

Stejný pracovní úvazek by uvítal i Filip, který trpí duševním onemocněním. „Léčil jsem se se schizofrenií, možná to trochu souvisí s tím, že se věnuji výtvarnému umění a že bůh někomu dal v něčem trochu víc a někomu zase trochu míň. Dosud jsem studoval vysokou školu, ale nedokončil jsem ji, protože to bylo náročné,“ popisuje.

Kurz je podle něj prospěšný. „Dokáže pomoci s věcmi, se kterými by si člověk sám nevěděl rady. Mně to třeba pomohlo sestavit si pěkný životopis. Také je určitě dobré vidět, že jsou i další lidé s podobnými problémy,“ komentuje.

Od 13 let nevidí vůbec nic, přesto sama vaří, plete a chce chodit i do práce

Nevidomá Petra Šulcová

Přišla na svět s oční vadou, pak situaci ještě zhoršily dvě nehody. S handicapem se ale nyní třiačtyřicetiletá nevidomá Petra Šulcová z Českých Budějovic naučila žít a snaží se dokázat, že může být i prospěšná společnosti.

Petra a Filip jsou nyní téměř v polovině kurzu, který jim má pomoci najít si práci. Podle lektorky Aleny Čarvašové se to u minulého kurzu povedlo u 80 procent uchazečů.

„Máme dvoudenní motivační kurz a také pětidenní kurz rozvoje osobnosti, ve kterém trénujeme pracovní pohovory, říkáme si, jak se obléct, jaké jsou nejčastější otázky, učíme se také pracovně-právní záležitosti a finanční gramotnost,“ dodává.

Na to navazuje práce s psycholožkou a v případě potřeby i rekvalifikační kurz. „Když člověku najdeme práci, nebo on si ji sám najde, tak potom poskytujeme mzdový příspěvek,“ připomíná Alena Čarvašová.

Krajský úřad práce pomáhá do kurzů najít uchazeče o zaměstnání. V současnosti takto spolupracuje podle mluvčí Kateřiny Beránkové na třech dalších projektech zaměřených na osoby se zdravotním postižením.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související