V Arpidě už vyrostla celá generace dětí. Najít místo ve světě dospělých jim pomůže nový projekt

30. listopad 2021

Už osmadvacet let působí v Českých Budějovicích centrum pro lidi se zdravotním postižením Arpida. Původně se zaměřovalo na malé děti, ty ale už vyrostly a stali se z nich dospělí, kteří mají své – a dost odlišné – potřeby. Patří mezi ně zejména trápení s pracovním uplatněním. Jenom každý dvacátý totiž získá zaměstnání v běžném prostředí.

Když v Arpidě přemýšleli, jak jim pomoci, uvědomili si, že potřebují rozšířit své služby i prostory. Vytvořili projekt Arpida Plus, jehož součástí je komplex budov pro sociální a pracovní rehabilitaci, dílny, terapie, denní stacionář a další služby. Ale také pro práci s každým jednotlivým dospělým klientem.

„Máme sice nějakou cílovou skupinu složenou z našich dospělých klientů,“ říká ředitel centra Arpida Marek Wohlgemuth, „ale není to jedna homogenní skupina. To je prostě co člověk, to život, to různé požadavky. A je to někdy vzdálené jako východ od západu, nelze najít společné rysy pro všechny. Proto i ta práce je velmi individuální.“

Zkusíme-li si představit jednoho konkrétního člověka, pak vidíme jeho osobnost a jeho situaci. „Vycházíme z toho, jak absolvoval prvních 26 let života u nás v Arpidě, co se mu dařilo a společně pracujeme na tom, aby on sám hledal svou cestu, ne my za něj. On sám si určuje svoje plány a my mu pomáháme hledat postupné kroky, které ho k jeho cíli dovedou,“ uvádí Marek Wohlgemuth.

Důležitost vlastního výdělku

K plánům klienta se vyjadřuje i rodina a okruh přátel, s těmi všemi Arpida pracuje a přichází do kontaktu. Pak nastane moment, kdy se objeví pracovní příležitost. „A my řekneme, hele, tady je šance, myslíme, že bys na to měl. Zvládnul bys to, půjdeš do toho? A on vyzkouší s naší asistencí jít na zkušenou do firmy, tam se potkává s jinými lidmi, už není jenom objektem péče, jako dosud, ale je tam od toho, aby odvedl nějakou práci. Stává se důležitým,“ líčí ředitel.

Skrz to a díky kontaktu s druhými nachází člověk se zdravotním postižením sám sebe. „On to své místo hledá, to je proces,“ konstatuje Marek Wohlgemuth s tím, že jde o proces hledání, který podstupuje každý mladý člověk. Ten s hendikepem je ale často přibrzděný už na začátku a teprve se získáním vlastního výdělku se jeho cesta životem odbrzdí.

Čtěte také

„Jestliže tu příležitost chytí, začne tomu přizpůsobovat i svoje terapie a služby.  Ví, že teď potřebuje osobní asistenci, ví, že pokud si vydělá a dostane k tomu ještě důchod, bude si moci dovolit vlastní bydlení. Potřebuje zjistit, jakou míru podpory bude potřebovat v tom bydlení. Začne navazovat vztahy, bude mít přátele už nejenom v Arpidě, ale i mimo ni.“

„Tohle jsou věci,“ pokračuje Marek Wohlgemuth, „které se začnou rodit po drobných krůčcích, to je třeba pět kroků dopředu a tři dozadu, ale jde o to, aby tam ta naše podpora byla, aby se ti lidé nebáli to zkusit.“

Sen, který „Arpiďáci“ sní, je pro většinu z nás běžnou každodenní realitou, jejíž hodnotu si ani neuvědomujeme. I proto se za Arpidu a její projekt Arpida Plus postavily známé osobnosti a vyjádřily svou podporu. Mimo jiné písní Papírový lodě, kterou nazpívali Tomáš Klus, Pokáč, Márdi a čerstvá držitelka hudební ceny Anděl Kateřina Marie Tichá.

Arpida ale naléhavě potřebuje i finanční pomoc. Podrobnosti ke sbírce, která by začleňování hendikepovaných lidí do pracovního procesu měla podpořit, najdete na webu arpidaplus.cz.

Spustit audio

Související