I lidé s těžším postižením můžou pracovat. Dokazuje to úspěšný projekt českobudějovické Arpidy

21. únor 2020 08:19

Tomáš a Martin jsou absolventi vzdělávacího programu v českobudějovické Arpidě. Mají těžší tělesné a kombinované postižení a díky projektu Spolu do života můžou docházet pomáhat do firem a organizací ve městě. Cílem je jejich začlenění do normálního života.

Jedním z míst, kde je můžete potkat, je Akademická knihovna Jihočeské univerzity. „Zařazujeme knihy do regálů a srovnáváme časopisy od nejnovějších po nejstarší,“ popisuje svou práci Martin Kotil.

Bere do rukou dvě knihy a ukazuje na nich číslo. „Podle čísel můžeme knihy zařadit do polic a dát je na správné místo. Já už vím, kde co je,“ říká při procházce knihovnou.

„Vždycky to byl můj sen, být knihovníkem. Vždy mě bavilo číst knihy. Právě teď čtu Johna Grishama, od kterého už mám 28 knížek. Je to pro mě taková láska, to knihovnictví,“ dodává.

Kromě knihovny chodí klienti Arpidy pomáhat na úřad práce nebo do firmy Elva Profi, která prodává, půjčuje a opravuje stroje a nářadí. V dílně tady pomáhá Tomáš Zdychynovec. „Pracuju a taky jsem tu s chlapama, ty mě taky zaměstnávaj. Tady třeba třídím šroubky,“ vypráví.

Čtěte také

Do zaměstnání ho doprovází asistentka Eva Bromová. „Já tady Tomášovi pomáhám, aby zvládal tu činnost, kterou dostane uloženou, aby se zlepšoval a hlavně mu poskytuji pomoc při sebeobsluze,“ vysvětluje.

Tomáše si chválí paní Našincová, která obsluhuje e-shop a prodejnu. „Pomáhá nám tady hlavně skartovat dokumenty, které by neměly na delší dobu spatřit světlo světa. Ukládáme mu je do krabic, a když sem v úterý přijde, tak je zpracuje. Ušetří mi to spoustu času a celé se to tu prozáří. Celý projekt mi přijde příjemný,“ komentuje.

Do projektu Arpidy na zaměstnávání lidí s postižením se zatím v Českých Budějovicích zapojilo 13 firem a organizací.

autor: Mária Pfeiferová

Související