Posekají trávu, natřou plot. Bývalí klienti Arpidy mají práci a nový smysl života

25. červen 2018 16:59

Čtyři zaměstnanci nového chráněného pracoviště českobudějovického sociálního zařízení Arpida umí posekat trávu, ostříhat keře nebo natřít plot. Na drobné práce na zahradě a v okolí domu je zaměstnávají firmy i jednotlivci.

Díky možnosti pracovat mají bývalí klienti Arpidy nový smysl života. „Hrozně mě to baví, jsem hodně nadšený,“ pochvaluje si Pavel Prášil při práci na zahradě. Stejně odpovídají i Dan Kubeš a Tomáš Dvořák.

Nápad na projekt se zrodil v Arpidě při přemýšlení o tom, jak rozšířit životní perspektivy lidí, kteří tu ukončili praktickou školu, případně využívají sociální služby, a kteří se chtějí a také mohou zapojit do běžné práce.

„Pravda je, že běžní zaměstnavatelé kluky a holky z Arpidy tolik mezi sebe neberou. Proto jsme se rozhodli založit neziskovou organizaci Aditus Pro, která má za cíl vytvářet a provozovat takové činnosti, které by jim mohly přinést zaměstnání. Mohou se věnovat práci, kterou zvládnou, přináší jim to radost, je za nimi něco vidět a ještě dostanou mzdu,“ vysvětluje sociální pracovník Jan Šesták.

Služeb bývalých klientů Arpidy již využívá paní Kačírková, která potřebovala pomoci se sekáním zahrady. „To je typ zakázky, který je pro nás úžasný, protože je to prostor, který je jasně vymezený, nechybí tu skvělý kontakt s majiteli zahrady a hlavně to s sebou nese to, že ti, kteří ještě nedávno potřebovali hodně pomoct, zase pomáhají někomu dál,“ komentuje Jan Šesták.

„Já jsem byla hlavně hrozně ráda, že jsem se o tom dozvěděla. Kontaktovala jsem pana Šestáka a přišla okamžitá odezva, což také dneska není u firem běžné, takže jsme se rychle domluvili a jsem moc spokojená. Jsem ráda, že jsem je našla, pracují dobře,“ dodává paní Kačírková.

Společnost Aditus Pro má zatím první čtyři zaměstnance a chystá se přidat do party pátého.

autor: pfr

Související