Papež ji objal a požehnal celé její rodině. Životní zážitek má díky Ježíškovým vnoučatům

13. prosinec 2017

Ježíškova vnoučata umí zázraky. Projekt Českého rozhlasu, v němž lidé plní přání seniorům, dal životní zážitek třiaosmdesátileté Jarmile Vrzáčkové. Ta se osobně setkala s papežem Františkem.

Do Vatikánu ji doprovodila pečovatelka Eva Šebová a také reportérka Českého rozhlasu Mária Pfeiferová. Papež František paní Jarmile po generální audienci požehnal a objal ji. O projektu Ježíškova vnoučata ho informoval biskup českobudějovické diecéze Vlastimil Kročil.

„Já jsem moc šťastná. Nikdy jsem si nemyslela, že mi požehná svatý otec a že budu tak daleko. Je to obrovský zážitek a takové zvláštní štěstí,“ komentovala Jarmila Vrzáčková hned po audienci.

I když pro ni cesta do Vatikánu byla hodně náročná, stálo to prý za to. „Do poslední chvíle jsem nevěřila, že přijde přímo za námi. Až když se úplně blížil k nám, uvědomila jsem si, že je to skutečnost,“ dodala. Velký zážitek má z audience i pečovatelka Eva Šebová. „Je mi krásně. To se nedá vyjádřit, co jsme tu zažili,“ řekla.

Setkání zprostředkoval biskup českobudějovické diecéze Vlastimil Kročil. „Já si myslím, že to byl skutečně zázrak, protože ty předpisy pro audience jsou velmi přísné, dodržují se, ale někdy se najde cesta a obměkčí se srdce těch, kteří zajišťují tuto audienci,“ komentoval.

Biskup svatému otci představil projekt Ježíškova vnoučata. „Pro mě bylo obdarováním, že jsem mohl paní Jarmilu poznat a že jsem jí mohl zajistit setkání se svatým otcem Františkem,“ dodal Vlastimil Kročil.

Papež na středeční generální audienci, která se kvůli nepřízni počasí konala v aule Pavla VI., nejprve přednesl promluvu. Pak se postupně setkal s různými poutníky a požehnal jim. Uskutečnilo se ale také hudební vystoupení.

Jarmila Vrzáčková se na cestě do Vatikánu připojila k výpravě českobudějovické diecéze. K papeži jel biskup Vlastimil Kročil, zástupci města České Budějovice, Jihočeského kraje i Budějovického Budvaru, kde se pro tuto příležitost vařilo speciální pivo.

Mezi poutníky je také ředitel centra pro rehabilitaci osob s postižením Arpida a desetiletý vozíčkář Martin, který svatému otci vezl perníčky.

Členy výpravy dále čekala prohlídka Vatikánu, modlitba s českobudějovickým biskupem nebo večerní koncert Česko zpívá koledy.

Papež František

Reportáže z příprav i samotné cesty do Vatikánu najdete zde.

autor: pfr
Spustit audio