Na benefiční akci v Arpidě pokřtí svou první knihu Terezie Kratochvílová

22. září 2017

Automobil pro ranou péči v rodinách dětí s postižením zakoupí českobudějovická Arpida z výtěžku benefiční akce Podpořme Arpidu s chutí 2017. Program je zaměřený hlavně na gastronomii, součástí ale bude i prohlídka centra pro rehabilitaci osob a kulturní vystoupení.

Důležitým bodem programu je křest knihy Vyvolená. Autorkou je bývalá klientka Arpidy Terezie Kratochvílová. „Je to moje první kniha. Předtím jsem psala ještě takové krátké povídky, ale to nestálo za vydání,“ říká.

Vyvolená je podle ní příběh z fantasy světa. „Je to čarodějích, o hodných, zlých, o démonech. Hlavní hrdinkou je Laura, která bydlí v Praze v lidském světě a pomalu přichází na to, že musí zachránit magický svět. Určitě to není pro děti, protože jsou tam i hororové scény, spíš pro lidi v mém věku nebo starší,“ dodává šestadvacetiletá autorka.

Knihu doprovází ilustrace, které jsou také dílem Terezie Kratochvílové. „Obrázky jsem udělala také díky mamce, která mi v tom pomáhala. Bylo těžké to někdy nakreslit,“ popisuje.

Maminka Růžena Kratochvílová je sama výtvarnicí. Její dcera měla podle ní talent odmalička. „Jí to bavilo a šlo jí to samo od sebe. Bylo vidět, že je tam něco navíc,“ vysvětluje.

To, že Terezie Kratochvílová pokřtí knihu na benefiční akci v Arpidě, není náhoda. Sama byla dlouholetou klientkou tohoto centra pro děti s postižením. „Chodila jsem tam už do školky, potom i na kreslení, dramaťák. Setkání s Arpidou pro mě bylo určitě velkým štěstím,“ vzpomíná.

Benefiční akce Podpořme Arpidu s chutí začne v pátek 22. září v 17 hodin. Kromě křtu knihy nabídne gastronomický zážitek i kulturu. „Bude přichystáno pět restaurací se svými dobrotami, k tomu zazní hudba. Můžeme také lidem ukázat Arpidu, vybavení, okolí,“ doplňuje ředitel Marek Wolgemuth.

Terezie Kratochvílová, bývalá dlouholetá klientka Arpidy, napsala a ilustrovala svou první knihu
autor: pfr
Spustit audio