Vztah lidí k pečivu se změnil. Jsou ochotni si připlatit za kvalitu a mnohem méně plýtvají, říkají pekaři

23. červenec 2025

Zatímco některá odvětví totálně umrtvila, jiným koronavirová pandemie před pár lety výrazně pomohla. Týká se to třeba pekařiny. Za covidu si podle předsedy Svazu pekařů a cukrářů České republiky Bohumila Hlavatého lidé uvědomili hodnotu pečiva. Nyní jsou tak ochotni si připlatit za kvalitu. Díky tomu se také pečivem podstatně méně plýtvá.

„Problém s plýtváním chlebem, nebo obecně pečivem, nesouvisí se skladováním, ale s cenou. Před rokem 2021 byly chleby či rohlíky extrémně levné. Nebyl tak jakýkoliv důvod řešit skladování. Více než třetina toho, co jsme upekli, skončila v podstatě v popelnicích,“ konstatuje Bohumil Hlavatý.

Předseda Svazu pekařů a cukrářů České republiky Bohumil Hlavatý (vlevo) a chlebový someliér Stanislav Janíček

Nyní je podle něj situace výrazně lepší. „Cena pečiva se zvedla, samozřejmě i kvůli inflaci. Pro náš obor to je paradoxně pozitivní, protože lidé si pečiva více váží a odpad se dramaticky snížil až na polovinu. Spotřeba sice šla statisticky mírně dolů, ale není to tím, že by lidé jedli chleba méně. Mnohem méně ho totiž vyhazují. Dnes už tolik neřeší cenu a vybírají si podle kvality. Ještě zhruba před pěti lety to bylo přesně opačně,“ dodává.

Význam i krásu pekařského řemesla se snaží zviditelnit projekt svazu s názvem Chlebový someliér. Toto přízvisko momentálně užívá pekař Stanislav Janíček, který v oboru působí už bezmála třicet let. Na různých veletrzích, gastronomických přehlídkách a konferencích lidem například radí, jak chléb správně skladovat.

„Platí, že by se měl uchovávat v bavlněné utěrce. Ale pokud ho chcete mít dlouho měkký, můžete ho posléze ještě přesunout do igelitového sáčku. V něm se logicky vypařuje vlhkost, kvůli čemuž chléb posléze začne plesnivět. Čili nejprve je dobré ho zabalit do utěrky a po pár dnech do sáčku,“ doporučuje.

A jak dlouho by měl dobře upečený a správně skladovaný chléb vydržet? „Já říkám, že dokud se nesní,“ odpovídá Stanislav Janíček. „Odvíjí se to především od druhu a velikosti. Velké tříkilové bochníky, které se pekly dříve, vydržely dlouhou dobu, protože obsahovaly velké množství vody. Pokud tedy máte nějaký menší chléb nebo i rohlík, tak logicky stárne rychleji než větší kus,“ vysvětluje.

Celý rozhovor s předsedou svazu pekařů a cukrářů Bohumilem Hlavatým a chlebovým someliérem Stanislavem Janíčkem si pusťte v přehrávači výše.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.