Jen každý dvacátý člověk s hendikepem získá zaměstnání na běžném trhu práce. Změnit to má i nový kampus českobudějovické Arpidy

9. listopad 2021 10:36

Symbolickým poklepáním na základní kámen zahájilo českobudějovické centrum Arpida výstavbu nového kampusu. Projekt Arpida Plus bude sloužit dospělým klientům s tělesným i kombinovaným postižením.

Právě tito lidé mají často problém s pracovním uplatněním. Jen každý dvacátý hendikepovaný získá zaměstnání na běžném trhu práce a jen každý pátý má s cílenou podporou šanci uplatnit se na chráněném trhu práce. Cílem nového kampusu je vytvořit lepší podmínky pro vstup do zaměstnání.

„Arpida Plus nabídne návaznou podporu pro dospělé, kteří mají před sebou ještě velký kus cesty. Chceme jim pomoci, aby to, kam se zatím dostali, nějak využili, seberealizovali se a našli svůj samostatný život, který by měl být mimo Arpidu,“ vysvětluje ředitel centra Marek Wohlgemuth.

Českobudějovické centrum Arpida zahájilo výstavbu nového kampusu. Tři objekty vyrostou v těsné blízkosti stávající budovy

Vzniknou tři nové budovy. „Pracovně jsme jim říkali stodoly. Architekti se drželi tady toho selského stylu, ale už v moderním pojetí. Budou to tři budovy různé velikosti a podkrovní prostory,“ popisuje ředitel.

Nový kampus vyroste v těsné blízkosti původní budovy z 90. let minulého století. Kapacitně by měl pojmout až 70 lidí s tělesným nebo kombinovaným postižením. Jeho součástí budou dílny, denní stacionář a další specializovaná pracoviště.

Zhotovitele stavby teď centrum začne soutěžit. Na stavbu má přislíbenou evropskou dotaci bezmála 51 milionů korun. Výstavbu ale komplikuje nárůst cen stavebního materiálu.

Čtěte také

„Celé to dotační řízení trvalo velice dlouho a my jsme se až v roce 2020 dozvěděli, že budeme mít možnost využít dotaci. Navíc končí dotační období a my musíme do konce roku 2023 zrealizovat první etapu, což jsou dvě budovy,“ uvádí Marek Wohlgemuth.

Dalších více než 25 milionů korun bude muset Arpida dofinancovat z vlastních zdrojů. Vznikla tak veřejná sbírka, ve které může na výstavbu centra přispět každý. Podrobnosti o sbírce i celém projektu najdou zájemci na webu arpidaplus.cz.

Pomoc přislíbila také českobudějovická radnice a Jihočeský kraj. Podle hejtmana Martina Kuby teď současné zvyšování cen dopadá i na samosprávy. „Bohužel tomuhle čelíme úplně všude, my stavíme domovy pro seniory, silnice, budeme platit v desítkách milionů více za energie jenom v domovech pro seniory. Je to složité období, ale musíme to nějak řešit. Myslím, že to, co tady Arpida dokázala, je obdivuhodné,“ uzavírá.

Spustit audio

Související