Dospělí autisté se v novém stacionáři v Českých Budějovicích osamostatní, což velmi pomůže i jejich rodičům

2. září 2022 15:40

Dospělí klienti Autis Centra v Českých Budějovicích můžou využívat nový týdenní stacionář s osmi byty a specializovanými místnostmi. Zařízení za více než dvacet milionů korun vybudovalo město. Pro pracovníky centra a rodiče klientů znamená tato pobytová služba pomoc i nové možnosti práce s autisty.

Svůj byt bude mít v novém zařízení šestadvacetiletý autista Jakub. Radost z toho má i jeho maminka Monika. „Je to tady neuvěřitelně promyšlené, což je dané i tím, že s námi rodiči se hodně pracovalo. Mohli jsme si říct, co a jak by konkrétní dítě potřebovalo,“ vysvětluje.

Jakub se díky týdennímu stacionáři osamostatní, což pro jeho rodiče znamená velkou pomoc. „Vždycky byl středobodem Kuba. Když teď bude přes týden tady, budeme mít víc času s partnerem na sebe a na další sourozence. Já doufám, že tady Kuba dokáže být do budoucna samostatný natolik, aby nebyl na krku svým sourozencům, až tady my nebudeme,“ dodává maminka Monika.

Specializované místnosti jsou určené pro pohybová cvičení, udržení smyslových dovedností i relaxaci. „V jedné místnosti se například snažíme vždy navodit určitou atmosféru, třeba podle ročního období nebo toho, jaké je venku počasí,“ popisuje ředitelka Milena Urbanová.

V bytových jednotkách není kuchyně, ale ve stacionáři samozřejmě nechybí. „Kuchyně je prostorná a přizpůsobená pro práci více klientů. Současně má každý klient svoje vymezené místo, aby tu mohl hospodařit,“ uvádí ředitelka.

Týdenní stacionář v Českých Budějovicích je historicky první pobytovou službou, která využívá metodu podpory pozitivního chování autistů. Povede ji psychoterapeut Přemysl Mikoláš. „Jsme takoví Kolumbové, kteří nejdříve pátrají a zkoumají, v čem je člověku bezpečně. Hovoříme s rodiči, dalšími lidmi a postupně se dopracováváme k tomu, jak zajistit jejich bezpečné učení, aby se rozvíjely stávající a budoucí dovednosti,“ říká.

Neméně důležité je i zázemí pro personál, kde najdou prostor pro odpočinek i všichni pracovníci českobudějovického Autis Centra.

Související