České i rakouské textilní firmy shání pracovníky. Žáci základních škol ale nemají o obor zájem

4. duben 2023 08:08

O český textil je velký zájem, jenže výrobcům chybí kvalifikovaná pracovní síla. Jihočeská hospodářská komora se proto snaží nalákat žáky ke studiu toho oboru. Zatím ale velký úspěch nemá. V textilních firmách většinou pracují starší zaměstnanci.

„V naší dílně vyrábíme například ložní povlečení na průmyslových strojích, ale bez šiček a švadlen by se to neobešlo. Stejně jako tady se i jinde věkový průměr v textilní výrobě pohybuje okolo 55 let,“ říká v jedné z výrobních hal firmy Kvalitex v Písku předseda Sdružení Textil Jihočeské hospodářské komory Josef Handrejch.

To podle něj přinese v následujících letech velké problémy. „Ten problém určitě nastane, nebude kde brát. Na maturitní obory jde mnoho lidí, kteří k nám potom chodí, že by u nás třeba i chtěli pracovat, jenže nic neumí,“ připomíná.

„Reforma je nevyhnutelná. Pokud se nic takového nestane, textilní výroba v této republice skončí a budeme závislí na zahraničních trzích a zahraniční výrobě. Myslím, že to snad nikdo nechce,“ dodává.

Střední odborná škola služeb a řemesel ve Strakonicích nabízí obor výrobce textilií. Ročně ho vystudují jen čtyři až pět žáků.

Čtěte také

Jihočeská hospodářská komora se snaží přilákat ke studiu víc dětí. „Měli jsme na to i projekt ve spolupráci s Rakouskem, protože tam mají obdobné problémy. Máme pravidelně stánky na výstavách, jako je třeba Dobrodružství s technikou, Vzdělání a řemeslo, děti si mohou v grafickém programu vyzkoušet, jak potáhnout sedadla, vybrat barevné kombinace a materiály. Děti tam chodí, zajímá je to, ale výsledek zatím příliš viditelný není,“ říká ředitel komory Luděk Keist.

Písecké textilní firmy sehnaly několik zaměstnanců po vypuknutí války na Ukrajině. „Do Písku přišlo asi 600 Ukrajinců, textilní firmy využily tuto příležitost a zaměstnaly přes deset lidí. Určitě to ale není natrvalo, je otázka, kdy se tito lidé vrátí zpátky na Ukrajinu, což se nám už tedy stalo,“ dodává Josef Handrejch.

Jen na jihu Čech v současnosti textilní firmy poptávají zhruba stovku zaměstnanců.

Spustit audio

Související