Hotely a apartmány u Lipna se postupně zaplňují. Ubytování je na řadě míst dražší než loni

27. květen 2024 11:17

Především Češi a Němci už si ve velkém rezervují letní pobyty v hotelech a apartmánech u Lipenské přehrady. Provozovatelé se tak znovu vrací na čísla před pandemií koronaviru. Kvůli inflaci, nákladům na energie a dalším faktorům museli ale někde mírně navýšit ceny.

Ve frymburském hotelu Maxant jsou momentálně ubytovaní hlavně návštěvníci ze sousedních zemí. Na léto ale už ve velkém rezervují termíny Češi. „Na květen si nemůžeme stěžovat, už máme návštěvnost 65 až 70 procent. A na hlavní sezonu chodí rezervace prakticky každý den,“ říká majitelka Vladislava Semšová.

Hotel už se tak začíná vracet na čísla před covidem. Stále ale někteří klienti podobně jako v době pandemie rezervují termíny na poslední chvíli a volí kratší pobyty. „Umožnili jsme i ubytování na jednu noc, což jsme léta předtím nedělali. To nám návštěvnost trochu vylepšilo. Je to náročnější na údržbu, ta režie je vyšší, ale byli jsme rádi i za to,“ doplňuje Vladislava Semšová.

Čtěte také

Zvýšený zájem o letní dovolenou hlásí také nedaleký Wellness Hotel Frymburk. „Máme rezervováno asi 52 procent kapacity, což je lepší než loni. Čekáme, že se dostaneme na 80 procent, to je takový průměr akceptovatelný pro letní sezonu,“ uvádí ředitel Bořivoj Vágner.

Kvůli inflaci, cenám energiím a dalším faktorům hotel mírně navýšil ceny. „Nemohli jsme zdražit zase tolik, abychom nahradili inflační koeficient, protože bychom se dostali do nekomfortní situace z hlediska nákladů pro naše klienty. Zdražili jsme v průměru o tři až čtyři procenta na ubytování a veškerém servisu,“ potvrzuje ředitel.

Více než šedesátiprocentní obsazenost na léto hlásí i hotely přímo v Lipně nad Vltavou. Lipno Lake Resort musel podle ředitele Luboše Krejzy také reagovat na rostoucí náklady. „My jsme samozřejmě s cenami také hýbali, ale vzhledem k tomu, že pracujeme s dynamickým i cenami, tak byl posun jak nahoru ve vytížených obdobích, tedy v letní sezoně, tak dolu v období, kdy vytíženost klesá. My s těmi cenami pracujeme skutečně denně a upravujeme je podle zájmu klientů,“ upřesňuje s tím, že do Lipna nad Vltavou jezdí vedle Čechů a Němců ve velkém na dovolenou také Holanďani.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související