Výroba chleba se prodražuje, některé malé i velké pekárny už ukončily provoz

15. září 2022 13:11

Drahá mouka, droždí i energie zvyšují cenu pečiva a komplikují práci pekárnám i cukrárnám. V republice už jich několik muselo skončit. Pekařství Cais ve Vlachově Březí na Prachaticku si přesto vede dobře. Lidé jeho pečivo nakupovat nepřestali, ani přes nutné zdražení.

„Lidé chodí hodně pro rohlíky, housky, chleba, ten samozřejmě chtějí vždycky nejradši teplý,“ usmívá se Jana Rapčániová v podnikové prodejně Pekařství Cais. Tam chodí stálí zákazníci, ale někdy i turisté.

Kvůli rostoucím cenám surovin musela pekárna letos už dvakrát zdražit, dohromady o patnáct procent. Zákazníky to neodradilo. „Nás velice těší, že český národ pořád chce od chleba kvalitu a zaplatí za ni. Na tržbách jsme to poznali opravdu minimálně, máme pokles tři až pět procent, takže na tu dobu a ceny to zvládáme dobře,“ potvrzuje jednatel Jiří Toušek.

Pekárna ve Vlachově Březí upeče až 1400 bochníků za den. „Všechny pece jsou plynové, takže máme velkou spotřebu plynu, ale elektřiny také, protože všude jsou ventilátory, míchačky,“ popisuje Jiří Toušek.

Čtěte také

Cena mouky také vzrostla, pekárna ji teď kupuje zhruba o pět korun dráž a spotřebuje kolem sto tun měsíčně. „Cena mouky vystoupala, když mouka nebyla. Teď najednou mouka je, Ukrajina začala vyvážet obilí, ale cena je pořád stejná,“ dodává jednatel.

Komplikovanou situaci už nezvládla řada pekáren v Česku. „Bohužel ty případy už evidujeme. Jenom v naší členské základně ukončilo činnost od začátku roku zhruba deset pekáren. Nedá se říct, jestli to jsou pouze malé, nebo velké podniky, postihuje to všechny. Máme zavřené poměrně velké bývalé krajské pekárny s obraty stovky milionů korun, ale i malá rodinná pekařství,“ uvádí šéf Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý

Především drahé energie řeší i další pekárna v jihočeském regionu, husinecká. Podle majitele Miloslava Čermáka chce situaci zlepšit montáží solárních panelů, ale také otevřením nové prodejny v Českých Budějovicích, díky níž se dostane k většímu počtu zákazníků.

Spustit audio

Související