Budějovický Motor Jikov přechází ze zemního plynu na LPG a kvůli drahé elektřině nastavil nové pracovní směny

12. září 2022 15:28

Skokový nárůst nákladů za energie až o stovky milionů korun ročně. S takovými problémy se teď potýkají strojírenské firmy. Týká se to i společností, které vykazují obraty v řádech miliard korun za rok. Například českobudějovický Motor Jikov v některých divizích nastavil nové pracovní směny o víkendech, kdy je sazba za proud nižší.

„Stojíme u tavicí pece, která taví hliník. Funguje na zemní plyn, který samozřejmě spotřebováváme ve velkém množství. Je to největší spotřebič zemního plynu v celém Motoru Jikov,“ ukazuje ředitel divize Tlaková slévárna společnosti Motor Jikov Group Petr Šíma v jedné z výrobních hal.

„Z důvodu skokového zdražení i možného omezení dodávek plynu jsme zvolili jako alternativu propan, tedy LPG. Přejít ze zemního plynu na LPG technicky až tak náročné není. Samozřejmě to stojí poměrně značné peníze, ale předpokládáme, že peníze se nám vrátí v rozdílu ceny propanu a zemního plynu,“ uvádí.

Mnoho energie spotřebovává také slévárna. „Litinu tavíme v elektrických pecích o objemu čtyř tun. Funguje to samozřejmě na elektrickou energii. Náklady nám stouply zhruba tři a půl násobně, což při loňském měsíčním nákladu 3,1 milionu dneska dělá přes 11 milionů,“ počítá ředitel divize Slévárna litiny společnosti Motor Jikov Ivan Hotový.

Čtěte také

„První opatření, která děláme, jsou samozřejmě vlastní úspory. Vyráběli jsme v pracovní dny, ale to platí vysoké ceny, levnější je energie o víkendech. Takže jsme po dohodě s našimi zaměstnanci přešli na čtyři směny čtvrtek, pátek a čtyři směny sobota, neděle. Prostě každý víkend v práci,“ popisuje Ivan Hotový.

Strojírenská firma Engel z Kaplice na Českokrumlovsku se aktuálně snaží vysokým nákladům předejít instalací solárních panelů. „V případě výpadku dodávek plynu budeme nuceni přijmout některá omezení. Navýšení cen energií oproti loňskému roku o 300 procent ovlivňuje samozřejmě i ceny našich výrobků,“ doplňuje manažer společnosti David Dědič.

Podle Jihočeské hospodářské komory drahé energie představují velký problém i pro menší firmy, drobné podnikatele nebo OSVČ. Všichni proto netrpělivě očekávají, s jakým řešením přijde vláda.

Spustit audio

Související