Přibývá krádeží nafty. Častým cílem zlodějů jsou traktory, kombajny a stroje na stavbách

2. září 2022 11:26

Přes čtyři desítky krádeží pohonných hmot už letos evidují policisté na území Jihočeského kraje. Je to zhruba o třetinu víc než za celý loňský rok. Kriminalisté se shodují, že za nárůst můžou vysoké ceny paliv, hlavně nafty. Častým cílem zlodějů jsou například traktory a nákladní auta v areálech zemědělských družstev.

„Oni si nedělají žádné extra násilí, prostřihnou plot, vytipují si traktory, nákladní auta, prohlédnou, kde je nafta. Pak se dostanou do nádrží a čerpají naftu do barelů,“ popisuje Václav Jungvirt, předseda Zemědělského družstva Brloh, které se s těmito krádežemi setkalo v nedávné době hned několikrát.

Investovalo kvůli tomu například do kamerového systému. Nejúčinnější ochranou je ale nechávat v nádržích traktorů a kombajnů co nejmenší množství nafty. „Traktorista by měl odhadnout, kolik paliva stroj spotřebuje za den, a pak nechávat přes noc v nádrži minimum,“ říká Václav Jungvirt.

Dalším častým cílem zlodějů jsou stroje přímo na stavbách. Zhruba před měsícem si například natankovali ze strojů, které pracují na výstavbě dálnice D4 u Čimelic u Písku pro zhotovitelskou firmu Eurovia.

Čtěte také

Podle její mluvčí Ivety Štočkové se podobné události momentálně odehrávají po celé republice. „Na stavbách nám to činí nemalé komplikace především s ohledem na harmonogramy prací. Bohužel zabránit tomu zcela nelze, ale snažíme se tomu předcházet různými způsoby. Jako nejefektivnější se nám jeví elektronické zabezpečení prostoru s využitím moderních technologií,“ uvádí.

S narůstajícím počtem případů roste i způsobená škoda, která se pohybuje nejčastěji v řádu desítek tisíc korun.

S krádežemi nafty se kriminalisté setkávali i dříve, zhruba v posledních deseti letech, ale ne v takové míře. „To byla doba, kdy se ještě kradl benzín z osobních aut tak, že zloději navrtávali nádrže nebo odčerpávali palivo z nezamčených nádrží. Dnes je to skoro sofistikovaná záležitost pravděpodobně skupin zlodějů,“ dodává jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Jako ochrana podle něj nejlépe funguje fyzická ostraha, pokrytí prostoru kamerami, zabezpečení areálu a dobré osvětlení.

Podobně kriminalisté zaznamenali také nárůst krádeží dřeva. I v tomto případě je na vině aktuální zdražování energií a situace na trhu.

Spustit audio

Související