Nejen opuštěné chaty a chalupy. Zloděje lákají i domy v satelitech, které se přes den vylidňují

29. listopad 2021

Když zastaví u sousedů dodávka a její obsluha do ní začne nosit věci, nemusí to znamenat, že se sousedi stěhují. Mohou to být zloději. Takové případy z praxe připomíná jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Začal advent. Přípravy na Vánoce půjdou postupně do finiše, znásobí se nákupní horečka. Lidé – jestliže to pandemická situace dovolí – možná vyrazí na svátky mimo domov. Někdo míří na vlastní chatu či chalupu, jiný ji naopak zazimoval a chystá se na ni až na jaře. Jaké rizikové situace z toho plynou a co se krajskému policejnímu mluvčímu Jiřímu Matznerovi vybaví, když se řekne „svátky klidu“?

„Pro nás je to období, kdy nám nastává právě dost práce,“ směje se Jiří Matzner, „je to jednak v souvislosti s nákupy, protože na ty se soustředí i zloději. Nejen, že by si lidé měli hlídat své finance, aby neutratili moc, ale hlavně si hlídat kabelky a peněženky. Týká se to především dam. Brouzdání po prodejně s otevřenou kabelkou, ze které čas od času vyndám telefon, podívám se, kdo mi píše, zandám telefon a kabelku nechám otevřenou – to je výzva k tomu, aby si pro peněženku někdo sáhl.“

Jihočeští policisté už se rozběhli do terénu a během předvánočního opatření nazývaného Kapsa se zaměřují na kapesní zloděje. S nástupem zimního období plánují i kontroly v chatových a chalupářských oblastech.

„Od začátku roku bylo v jižních Čechách už vykradeno na 120 rekreačních objektů a rodinných domů. Každoročně bývá 150 až 200 případů. Částečně tomu lidé jdou naproti. Zloděje lákají opuštěné chaty a chalupy, ale částečně jde třeba i o satelity, které se přes den vylidňují. Dospělí odjedou do práce, děti jsou ve škole,“ upozorňuje Jiří Matzner.

Osiřelé domy v satelitních městečkách jsou terčem skupin, které si místo vytipují a přijedou loupit za bílého dne. „Dost často máme svědky, kteří řeknou, že u sousedů stála dodávka, ale oni si mysleli, že si něco objednali nebo se stěhují. Majitel pak zjistí, že je vykradený,“ líčí mluvčí krajského policejního ředitelství v Českých Budějovicích.

Čtěte také

Nejzákladnější prevence je tedy podle něj obyčejná lidská sousedská výpomoc. „Souseda znám, vím, jakým jezdí autem, a když se tam objeví nějaké jiné auto, minimálně bych měl sousedovi zavolat, jestli je všechno v pořádku,“ radí.

Z výše uvedených čísel vyplývá, že vyloupených nemovitostí v Jihočeském kraji zatím mírně ubylo. Důvodem by podle Jiřího Matznera mohla být covidová pandemie. „Čísla jsou nižší v celé republice. Řada lidí změnila během loňského lockdownu své chování, dost z nich se přesunulo na chaty a chalupy a víceméně se tam střídali po celý rok, takže ztížili zlodějům práci. Také se venku pohybuje méně osob a naopak je v terénu víc hlídek, takže zloději, kteří nechtějí samozřejmě být moc na ráně, to mají ztížené,“ popisuje.

Jestliže lidé na delší dobu opouštějí své trvalé bydliště, pak ale zase nechávají zlodějům k dispozici své byty či domy například ve městě. Poslechněte si rozhovor s Jiřím Matznerem a dozvíte se i to, že není dobrý nápad zatahovat závěsy nebo naopak nechat nonstop rozsvíceno. Existují ale jednoduchá řešení, jak přítomnost v nemovitosti simulovat.

Spustit audio

Související