Vypáčit zámek stejně jako zloději. To je práce policejních expertů na mechanoskopii

12. srpen 2017

Zkoumají nástroje, které použil pachatel na místě trestného činu, třeba při vloupání do trafiky. To je práce policejních expertů na takzvanou mechanoskopii. Jejich laboratoř je součástí Odboru Kriminalistické techniky a expertiz Policie Jihočeského kraje.

„Máme tady například nářadí zajištěné u pachatelů, kteří se zabývali vloupáním do prodejen. V dnešní době jsou velice častá páčidla, sekyrky, kladiva a podobně. Pachatelů, kteří mají nějaké znalosti a používají k překonání zámku takzvané nedestruktivní způsoby, ubývá, ale zrovna tihle měli i nějaké sady paklíčů,“ ukazuje rozsáhlou sbírku Jakub Ziegelbauer.

Mezi časté nástroje zlodějů podle něj patří také háky, které jim pomáhají k překonávání obyčejných zámků nebo vyháčkování oken otevřených na ventilace. Hojně používané jsou i vrtačky a různé druhy kleští a hasáků.

Mechanoskopická laboratoř, kde policisté zkoumají nářadí a nástroje použité na místě činu

Odborníci na mechanoskopii obvykle na místo činu nevyjíždí, stopy jim zajistí takzvaní kriminalističtí technici. „Stopa je otisk toho nástroje - rýha, vtisk nebo něco podobného. Nejlepší je, když nám to přinesou i s tím předmětem, třeba vymontovanou cylindrickou vložkou zámku. Pokud je stopa na dveřích, tak ty se samozřejmě přinést nedají, ale pokud už jsou znehodnocené, mohou část vyříznout, nebo se dělají odlitky a fotografie,“ vysvětluje Jakub Ziegelbauer.

Všechny stopy putují na oddělení, kde je vedle kanceláře i mechanoskopická dílnička. „Zde si vytváříme takzvané mechanoskopické zkušební stopy. To znamená, že se snažíme napodobit to, co dělal pachatel na místě činu,“ doplňuje policejní expert.

Vloupači podle něj obvykle ani nejsou příliš šikovní. V devadesáti procentech případů vítězí hrubá síla, kdy zloději prostě všechno rozbijí nebo vypáčí. Pokud jsou ale zkušenější, snaží se nezanechávat stopy na místě. „Pak už ví, kde stopy zajišťujeme, takže si ty nosiče stop zabalí, vezmou je s sebou a zahodí jinde,“ říká Jakub Ziegelbauer.

Policejní experti někdy poznají i rukopis konkrétního pachatele. „Jsou pachatelé, kteří pracují nějakým způsobem. Pokud na to narazíme, hned voláme kolegům, jestli toho člověka zrovna nepustili z vězení. Dost často také pachatelé mají oblíbený nástroj,“ uzavírá Jakub Ziegelbauer.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.