Jak se hasí komín? Zapomeňte na vodu, pomůže písek. Vždy bychom ale měli hlavně zavolat hasiče

21. říjen 2021

S topnou sezónou nastává jihočeským hasičům opět období zásahů u požárů způsobených topením v kamnech a kotlích. Za minulý rok a dosavadní část letošního roku už podle Venduly Matějů, tiskové mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, vyjížděli k 186 hořícím komínům.

Požár může vzniknout i kolem komína a topidel, jestliže nedodržíme dostatečnou vzdálenost od vznětlivých materiálů. Příklady z praxe dobře zná požární preventista a vyšetřovatel příčin vzniku požárů Josef Janda z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

„Jeden z takových požárů vznikl tak, že pánovi zvlhly kartony a chtěl si je usušit. Ve sklepě je vyskládal kolem kotle a došlo ke vznícení. V tomto případě vyhořel pouze sklep, k žádné velké škodě nedošlo.“

Požár po šesti letech

„Horší to bylo v případě rodinného domu, kde si lidé nechali vyvložkovat starý komín, ale ten předtím nebyl důkladně vyčištěn,“ vzpomíná Josef Janda. „Po šesti letech došlo k tomu, že se staré saze mezi novou vložkou a stávajícím komínem vznítily. Vyhořel komín, ale oheň se také přenesl na střechu domu a poškodil krov. Škoda byla podstatně vyšší.“

Josef Janda a Vendula Matějů z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje

Požár po šesti letech od vzniku příčiny by asi málokdo čekal. „I my jsme při vyšetřování byli překvapeni,“ komentuje to odborník, „komín byl relativně nově vyvložkován, byl nám předložen doklad o kontrole spalinové cesty, ale to byla ta nová spalinová cesta. Vně nové vložky už to nikdo dál neřešil.“ Chybu v tomto případě udělal patrně řemeslník, který komín vložkoval, jenže ho předtím pořádně nevyčistil.

Jestliže v komíně, lidově řečeno, bafnou saze, jak se zachovat? „Pokud vznikne požár v komíně a ten se přitom nijak nenaruší, nepopraská a nevznikne spára, pak většinou požár v komíně i zůstane. Ale čím déle požár trvá, tím víc se těleso komína namáhá. A jestliže nám komín nepraskl teď, může prasknout třeba za několik minut. Musíme tedy hasiče zavolat v každém případě,“ apeluje Josef Janda.

Jak se moderně holá hoří

Vendula Matějů připomíná nouzové kontakty: „Hoří se dnes volá nejlépe telefonem na naše tísňové linky 150 nebo 112. Tam operátoři okamžitě situaci vyhodnotí. Konkrétně v případě požáru sazí v komíně jde o standardní situaci, ke které se nemusejí příliš doptávat, a okamžitě posílají pomoc.“ Obě linky vedou na operační středisko hasičů, takže ani u linky integrovaného záchranného systému (112) nedochází k žádné prodlevě při zprostředkování hovoru.

Čtěte také

Otázkou je, máme-li s hašením komína začít sami. „Můžeme se o to pokusit. Určitě ne vodou, protože když ji nalijeme do teploty, jaká v komíně je, voda se přemění na páru, ta je několikanásobně objemnější a tím může dojít k potrhání komínu a skrz mezery i k přenesení ohně na rodinný dům. Nejlepším způsobem je zamezit přívodu vzduchu do komína, protože oheň potřebuje kyslík. Takže dole všechno zavřít a shora to zasypat nejlépe suchým pískem. Ale bezpečnější je volat hasiče,“ říká preventista Josef Janda.

Zavolat hasiče bychom měli k jakémukoli požáru. I k tomu, který jsme případně zvládli sami. Je to totiž naše zákonná povinnost. A v případě, že budeme škody řešit s pojišťovnou, je to i nutná podmínka. „Pojišťovny vyžadují doklad od Hasičského záchranného sboru, že na místě byl a jaká byla příčina vzniku. Občas se stane, že někdo nenahlásí požár, pak potřebuje papír pro pojišťovnu, a my tam dodatečně jedeme šetřit, co se vlastně stalo. V tom případě ovšem majiteli hrozí za zanedbání zákonné povinnosti sankce,“ upozorňuje Josef Janda.

Co se ještě může v domácnosti stát a na co si dát pozor? Poslechněte si rozhovor s Josefem Jandou a Vendulou Matějů z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Spustit audio

Související