Profesionální hasiči jsou v práci 24 hodin v kuse. Na režim jsou zvyklí

13. srpen 2017

Siréna se rozezní každé ráno v sedm hodin na stanici Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Jedná se o zkoušku techniky, která se opakuje pokaždé, když jedna směna výjezdových hasičů střídá po 24 hodinách druhou. Tak začíná běžný pracovní den výjezdového hasiče.

„Právě jsme provedli ranní rozdělení směny. Všichni se rozdělili na jednotlivá auta, každý má teď svojí techniku, kterou si přebírá a kontroluje, jestli všechno funguje, jestli je tam všechno,“ popisuje velitel družstva Jan Ježek.

Pro zhruba dvacítku hasičů začíná po dvou dnech volna čtyřiadvacetihodinová směna v takzvané společenské místnosti, kde se koná porada. „Rozdělíme si denní a noční práce, samozřejmě do toho pak přijde ještě školení a fyzická příprava. Já třeba dnes budu na poradě velitelů a pak s naším týmem požárního sportu pojedeme trénovat na věž,“ říká Jan Ježek.

V případě poplachu jsou profesionální hasiči povinni opustit základnu do dvou minut od vyhlášení místním rozhlasem. „Venku mají připravené zásahové boty a věci, potom v kabině se dooblékají do kabátů a přileb. Vedle řidiče sedí velitel zásahu a jedou. Z operačního střediska dostávají takzvanou puťovku, kde je napsáno, kam jedou, co tam mají dělat, co se stalo, a zároveň mají v tabletu a v navigacích přesné informace,“ vysvětluje mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Počet ostrých výjezdů je samozřejmě každý den jiný. „Někdy jsme třeba celý den na základně, pak se večer zvedne vítr a začneme jezdit, jindy jsou přes den horka, takže hoří trávy a jezdíme vlastně pořád,“ dodává Jan Ježek.

Na pracovní dobu, která trvá 24 hodin, se podle něj dá zvyknout. „My to máme rozdělené na šestnáct hodin práce a osm hodin jsme v pohotovosti, to znamená, že můžeme být v jídelně a třeba i kouknout na televizi. Člověk sice jakoby přijde o víkendy, ale zvykne si,“ říká.

Spustit audio