Martina Toušková

slovesný dramaturg

Podílí se na natáčení rozhlasových četeb a dalších uměleckých útvarů.

Jako slovesná dramaturgyně připravuje pro Český rozhlas České Budějovice Rozhlasové sloupky, Čtení na neděli a Podvečerní čtení, pro Český rozhlas Plzeň Povídkové čtení na víkend. Příležitostně přispívá do vltavského BáSnění nebo připraví četbu na pokračování pro některou z celoplošných stanic.

Vystudovala český jazyk a literaturu a historii na filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po dvouleté zkušené v archivu Senátu Parlamentu ČR nastoupila v roce 2001 do Českého rozhlasu České Budějovice, a tím se jí splnil nikdy nahlas nevyřčený sen, totiž pracovat v rozhlase. 

Začínala ve zpravodajství a v publicistice. Její první specializace v redakci publicistiky byla na hony vzdálená tomu, co vystudovala a o co se až do té doby zajímala. Ale o to víc jí rozšířila obzory. Věnovala se zdravotnictví a sociálním věcem. Několik let například připravovala magazín Zdravíčko. 

V roce 2017 zakotvila v Tvůrčí skupině Drama a literatura, dnes Literatura, drama a zábava, kde se znovu vrátila k tomu, co kdysi vystudovala, tedy hlavně k literatuře.

Pro Čtení na neděli natáčí povídky jihočeských autorů a vybírá reprízy z bohatého rozhlasového archivu. Do pořadu Podvečerní čtení vybírá četby na pokračování a natáčí nové rovněž z knih autorů z jihu Čech.

A je spokojená. V práci i doma u lesa se svým mužem, dvěma syny, psem a kočkou.

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové