Komín musíme každý rok minimálně dvakrát vyčistit a jednou nechat zkontrolovat kominíkem
Když bouchnou saze, představuje to teplotu až 1100 stupňů Celsia! Přitom normálně je ve vyhřátém komíně mezi 200 a 350 stupni. Jestliže se tedy něco takového stane, znamená to docela jistě požár. Jak mu předcházet, poradil emeritní cechmistr jihočeského kominického cechu.
Jaro a podzim jsou ideální dobou pro kontrolu komína. Vyplatí se vyčistit jej po topné sezóně a potom ho nechat zkontrolovat odborníkem v počátku sezóny nové. I proto jsou teď kominíci na roztrhání. Potvrdil to bývalý cechmistr Regionálního cechu Společenstva kominíků Jihočeského kraje Jiří Janoušek.
Podle něj práce autorizovaných kominíků vychází ze zákona a na něj navazující vyhlášky. „Ta ukládá povinnosti osobám, které používají spalovací zdroje. Tím rozumíme kotle na pevná, plynná a kapalná paliva a veškeré spotřebiče jako kamna, krby, krbové vložky, zkrátka všechno, co spaluje nějaké palivo,“ uvádí.
Majitelé mají povinnost před uvedením do provozu zajistit revizi spalinové cesty. „Tu tvoří zjednodušeně řečeno kouřovod – to je ta trubka vedoucí do komína - a komín samotný. Výchozí revizi s kulatým razítkem provádí kominík, který je současně i revizním technikem. Ne každý kominík může dávat revize. Je to asi jeden z deseti,“ vysvětluje Jiří Janoušek.
Další příležitost pro povinnou revizi nastává s výměnou kotle nebo spotřebiče. „Pozor u plynových kotlů,“ upozorňuje bývalý cechmistr, „ty často zapojují technici plynárenské společnosti, a tak je běžné, že lidé považují věc za vyřízenou a kominíka už neosloví. Pak jim povinná revize chybí.“
Jinak máme běžně za povinnost komín čistit a nechat zkontrolovat. I k tomu jsou předepsané lhůty. „U nejběžnějších kotlů na tuhá paliva, tedy na uhlí nebo dřevo, jsme povinni vyčistit komín minimálně dvakrát do roka a jednou ročně ho nechat zkontrolovat kominíkem,“ říká Jiří Janoušek s tím, že ale skutečná potřeba čistit komín je velmi individuální.
Čtěte také
Zanesení komína se odvíjí od toho, jakým způsobem topíme. Jihočeští kominíci už mají i raritní zkušenost s rodinou, která zanesla komín během osmi dní, devátý den nový komín vyhořel. „Oni těch osm dní plně nakládali do krbových kamen deset, dvanáct kilo dřeva, a aby jim to vydrželo, tak to pěkně přiškrtili. Tím, že oheň neměl dostatečný přísun vzduchu, docházelo k nedokonalému spalování a tvořily se dehty. Devátý den zatopili, poslali tam dlouhý plamen, a neštěstí bylo hotovo,“ vypráví Jiří Janoušek.
Podle něj představuje nedokonalé spalování velké riziko. „Když chytnou saze, je tam velmi rychlá nástupní teplota, která je až šestinásobná proti běžné teplotě v komíně. Většina komínů, zejména starších konstrukcí, takovou šokovou teplotu nevydrží. Praskají, přehřívají se, a když jsou u toho někde nedejbože i trámy, tak pak je o ‚zábavu' postaráno. Může chytnout celá chalupa.“
Tak aby vám neshořela střecha nad hlavou, poslechněte si celý rozhovor s kominickým mistrem Jiřím Janouškem.
Související
-
Dotaci na kotel i výsadbu stromů nabízí Nová zelená úsporám. Uspějí všichni, kdo splní podmínky
Dotační programy na zateplování, výměnu kotlů, solární systémy, ale i na zelené střechy, výsadbu stromů a nakládání s dešťovou vodou se slučují do Nové zelené úsporám.
-
Často si na mě lidé sahají, říká mladý kominík, který jako jeden z mála nosí tradiční uniformu
Kominík odjakživa platil za symbol štěstí. Potkat ale umouněného kominíka v černém oblečení s bílou čepičkou je stále těžší. Mnozí totiž už chodí v obyčejných montérkách.
-
Štěpka, odpady a Temelín mají českobudějovické teplárně do deseti let nahradit uhlí
Výtopna ve Vrátě se má podle plánu českobudějovické teplárny proměnit v důležitý zdroj energií. Firma chce v areálu postavit zařízení pro energetické využití odpadů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.