Vybavení vědců v přírodě u Českých Budějovic kradou zloději. Přístroje jsou přitom neprodejné

18. březen 2022 15:27

Českobudějovičtí vědci zkoumají zvířata ve volné přírodě, přesto si museli pořídit železné klece. Nepotřebují je ke sledování přírodní rozmanitosti, které se věnují už šest let, ale chrání svoje vybavení před zloději. V průběhu dvou let jim totiž ukradli přístroje za více než sto tisíc korun.

„Tady máme klec, která je vyrobená po vzoru klecí používaných v Africe proti slonům, aby nerozšlapali vybavení,“ ukazuje ekoložka Kateřina Sam z Biologického centra Akademie věd na jednom ze svých stanovišť nedaleko Českých Budějovic.

„Klec chrání vybavení, které je křehké a které nám lidé bohužel kradou. Máme tady několik různých přístrojů, jeden vsakuje vzduch a z něj bakterie a viry, další nahrává aktivitu ptáků, jsou tu fotopasti. A všechno toto vybavení se nám bohužel často ztrácí. Vesměs každý druhý týden přijdeme o věci za desítky tisíc,“ dodává.

Zloději si přitom neuvědomují, že toto vybavení jim bude v podstatě k ničemu. „Přístroje jsou zakódované, neprodejné, nepoužitelné. Většinou jsou navázané na nějaké aplikace v našich počítačích a mobilech, takže běžnému smrtelníkovi úplně k ničemu,“ vysvětluje Kateřina Sam.

Čtěte také

Pro vědce je ale toto vybavení velmi důležité, krádeže narušují kontinuitu výzkumu. „Účastníme se projektu, který vytváří inventář druhové diverzity na světě. Naše stanoviště je jedno z 52, která fungují na celé planetě. Vzhledem k tomu, že do projektu je celosvětově zapojeno 52 vědeckých týmů, které se většinou skládají z několika členů, tak je spousta lidí závislých na našich datech,“ připomíná ekoložka.

„Vybavení je vyrobené na zakázku na univerzitě v Helsinkách. Pokud nám ho tady někdo ukradne, musíme to bohužel nahlásit kolegům ve Finsku a oni posílají nové. Nicméně nejdůležitější a nejhorší pro nás je, že ztrácíme data. My sem každý týden po dobu šesti let chodíme a pak nám někdo ukradne data, která tady pracně sbíráme,“ doplňuje Kateřina Sam.

Zlodějům hrozí za krádeže vědeckých přístrojů až dva roky vězení.

Spustit audio

Související