Lákavá nabídka velkého výdělku na internetu? Zpozorněte. Podvodů přibývá

11. duben 2022 13:42

Stále rafinovanější triky využívají podvodníci na internetu. Nárůst takzvané kyberkriminality během posledního zhruba půl roku registrují i vyšetřovatelé na jihu Čech. Pod záminkou lákavého výdělku nebo třeba nákupu zboží dokážou pachatelé z lidí vylákat i statisíce korun.

 „Máme tu reklamu odkazující na článek o výhodnosti investování do kryptoměn. Uživatel se dostane na článek, který je v podstatě zcela smyšlený, a na konci pravidelně bývá tabulka, kam máte zadat osobní a kontaktní údaje,“ ukazuje vyšetřovatel policejního oddělení hospodářské kriminality v Českých Budějovicích typický začátek internetového podvodu.

Poté se na telefonu objeví číslo volající ze zahraničí. Ozývá se většinou osoba mluvící lámanou češtinou. „Pachatelé požadují po poškozeném informace o jeho životě, aby si udělali obrázek o tom, jak je na tom inteligenčně, majetkově. Dále následuje žádost třeba o zaslání fotky občanského průkazu,“ popisuje vyšetřovatel.

V této fázi to pořád ještě vypadá jako seriózní jednání. Poškozený si založí investiční účet a v internetové aplikaci vidí, jak se jeho vklad zhodnocuje. Zásadní problém přichází ve chvíli, kdy chce majitel účtu své peníze vybrat.

„Pachatel přichází s legendou, která má několik podob. Nejčastější je, že pro vyplacení zisku je potřeba zaplatit dan. Když poškozený zaplatí, nastává zase další výmluva v podobě toho, že placení neproběhlo tak, jak mělo,“ upozorňuje vyšetřovatel. V této fázi už si někteří lidé uvědomí, že něco není v pořádku. Účet jim pak najednou zmizí a podvodníka není možné kontaktovat ani dohledat.

Čtěte také

Nedávno například takto přišel o 200 tisíc korun muž z Českokrumlovska. Vyšetřování těchto podvodů je ale velmi složité, zejména pokud se jedná o kryptoměny. „Podstatou toho kryptosvěta je to, aby nebylo nic dohledatelné,“ vysvětluje vyšetřovatel.

Nárůst počtu podvodů v poslední době může podle kriminalistů souviset s koronavirovou pandemií. Kvůli ní se zločinci více zaměřili na kyberprostor. „Uplynulé dva roky byly o maximálním vytěžování veškeré virtuální komunikace. I lidé, kteří se kyberprostoru dosud trochu vyhýbali, do něj vstoupili,“ říká jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Zranitelní jsou lidé všech věkových kategorií. Objevují se třeba i podvodné inzeráty na internetových bazarech. Jedno z hlavních pravidel zní – nikdy neposílat peníze předem. „Nikomu neposílat číslo účtu, ofocenou platební kartu nebo jakákoli hesla,“ dodává Jiří Matzner.

Na prevenci v tomto oboru policisté spolupracují například s Českou bankovní asociací. Lidé si můžou na webu vyplnit třeba speciální kybertest.

Spustit audio

Související