Přeplatek za vodu, výměna platební karty. Podvodníci vymýšlí stále nové legendy, aby okradli seniory

9. prosinec 2018

Nejen o pár tisícovek, ale mnohdy i o poslední životní úspory, rodinné šperky a další cennosti okrádají seniory nejrůznější podvodníci. Případů neubývá a zloději si vymýšlí stále nové a nové triky.

Představte si, že u seniorky zazvoní zvonek, ona otevře a u dveří stojí dvojice solidně oblečených lidí. Ti ji osloví: „Dobrý paní Vomáčková, nevíte, jestli je vaše sousedka paní Klímová doma? My jí zase neseme ty přeplatky za vodu.“

„Jé, to já nevím,“ říká seniorka a nezvaná návštěva hned navazuje hovor: „A co vy? Podíváme se, no ano, vás tu také máme v seznamu. Neseme vám přeplatek 1200 korun. Jé, ale to víte, už jste dneska poslední, my máme jen pětitisícovku, nebudete mít zpátky?“

A na problém je zaděláno. Jména aktérů scénky jsou smyšlená, ale jinak bývá situace bohužel zcela pravdivá. Potvrzuje to policejní mluvčí Jiří Matzner.

To by si přece nikdo nevymyslel. Vážně?

„Seniorka pod vidinou toho, že dostane 1200 korun, nejenom peníze vyndá, ale pozve i do kuchyně, takže ukáže, odkud peníze vyndává. Tu pětitisícovku rozmění, na konci jí zůstává pár set korun, ale všechny úspory, které v té krabici měla, tam samozřejmě po návštěvě nejsou. Jeden z podvodníků si s ní totiž povídá, nechává ji třeba podepisovat papíry a ten druhý sáhne do míst, odkud babička peníze vyndávala, a všechno je pryč,“ líčí Jiří Matzner.

Že vám to připadá neuvěřitelné? Policisté říkají těmto situacím a scénářům, které podvodníci vytvářejí, legendy. A tyto legendy bohužel velice často úspěch podvodníkům přinášejí. A čím jsou neuvěřitelnější, tím více. První reakcí seniora totiž bývá myšlenka: Tohle by si přece nikdo nevymyslel.

„Poslední případ byl vcelku neotřelý, protože se objevila nová legenda. K jedné starší paní v Rudolfově přišly dvě ženy, které se vydávaly za pracovnice obecního úřadu. Řekly, že jí zcela jistě propadla platební karta a že se o všechno postarají,“ doplňuje Jiří Matzner.

Seniorka bohužel uvěřila, že jí chtějí pomoci, a svoji platební kartu vydala. Ženy s kartou zmizely a jak asi tušíte, už se nevrátily.

Senioři musí překonat vrozenou slušnost. Naše rada zní: Říkám na všechno ne, zamykám, neotvírám, s cizími lidmi se nebavím!
Jiří Matzner, policejní mluvčí

Příběhů tohoto typu jsou spousty. Podvodníci zpravidla sází na přátelský rozhovor, pochválí seniora, jak hezky vypadá, jakou má hezkou zahrádku a podobně. Slušnost seniora pak velí na slušnou otázku či pochvalu slušně odpovědět. A to je první chyba.

Základní obranou je podle policejního mluvčího překonat vrozenou slušnost. „My seniory učíme, že proti všem svým zvykům musí na všechno odpovídat ne. Zazvoní telefon z cizího čísla, musím říkat: Ne, nechci se bavit, na shledanou. Nejen že mohou sednout na lep nějaké komunikaci, ale také svým souhlasem do telefonu mohu uzavřít smlouvu a kolikrát ani nevím, s kým a na co,“ zdůrazňuje.

Před Vánoci se v ulicích objevuje víc zlodějů i podvodníků s falešnými sbírkami

Předměty z podvodné veřejné sbírky zabavené městskou policií

Falešné sbírky, ale i víc zlodějů v obchodech. Předvánočního hektického času a roztržitosti při nakupování využívají v těchto dnech podvodníci. Policisté opět upozorňují, že by lidé měli být opatrní.

Pokud někdo zazvoní u dveří, vždy je potřeba se nejdříve podívat kukátkem. „Nikdy nemůžu na první dobrou otevřít, protože v okamžiku, kdy se mi někdo dostane do předsíně, může se mnou vlastně dělat, co chce. To samé platí u rodinných domů a zahrádek, zamykáme i branku. Když se někdo bude chtít bavit přes plot, neměli bychom na to reagovat,“ dodává Jiří Matzner.

Většina podvodníků je mimořádně výřečných. „Jsou to dobře oblečení lidé, žádní šmudlové. Potřebují překonat ty první vteřiny, navázat komunikaci a pak už jenom čekají nebo si připraví legendu, jak se vetřít do domácnosti. Takže naše rada zní: Říkám na všechno ne, zamykám, neotvírám, s cizími lidmi se nebavím. To je základ, který by se senioři měli naučit,“ připomíná Jiří Matzner.

Policie také podle mluvčí a preventistky Lenky Krausové pravidelně případy zveřejňuje na webu policie.cz. „Zmíníme legendu a samozřejmě poradíme, jak se ubránit podvodníkům. Navíc pořádáme pravidelné besedy, navštěvujeme kluby seniorů a zrovna nedávno jsme dokonce společně s krajským úřadem připravili divadelní představení s ochotníky,“ uzavírá.

Spustit audio

Související