Před Vánoci se v ulicích objevuje víc zlodějů i podvodníků s falešnými sbírkami

3. prosinec 2015

Falešné sbírky, ale i víc zlodějů v obchodech. Předvánočního hektického času a roztržitosti při nakupování využívají v těchto dnech podvodníci. Policisté opět upozorňují, že by lidé měli být opatrní.

Pokud přispíváte do veřejných sbírek na ulicích města, dejte si pozor na několik věcí:

- Nedávejte peníze hned a bezmyšlenkovitě. S prodejcem si popovídejte o tom, koho zastupuje, na co bude výtěžek určený, jestli někde na internetu později zjistíte, kolik se vybralo a kde peníze pomohly.

- Každá oficiální sbírka musí mít povolení vydané příslušným krajským úřadem. Prodejce by měl u sebe nosit kopii povolení a na požádání ho předložit.

- Ten, kdo peníze na ulici vybírá, musí předložit plnou moc. Tu vydává právnická osoba, která veřejnou sbírku organizuje.

- Pokud se peníze vybírají do kasiček, ty musí být zapečetěné a neporušené.

Například v lednu letošního roku se v Českých Budějovicích objevili cizinci, kteří předstírali sluchové postižení. Dokonce se prokazovali listinou s názvem konkrétní organizace, ale ta žádnou sbírku nepořádala.

Lidé mohou seznam všech zaregistrovaných sbírek najít na webových stránkách ministerstva vnitra. V případě podezření na podvodnou sbírku volejte městskou nebo státní policii.

O peníze ale můžete přijít i vlastní nepozorností. Shonu a roztržitosti v předvánočním čase využívají kapsáři. Dávejte si proto pozor na kabelky, peněženky, batohy. Například v neděli ukradl kapsář v Písku v obchodním domě ženě z batohu na zádech peněženku, ve které měla platební karty i osobní doklady.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio