Nejvíc odhalených pojistných podvodů bylo v Jihočeském kraji, některé souvisely i s koronavirem

25. červenec 2020 09:17

Počet odhalených pojistných podvodů dosáhl v prvním čtvrtletí roku stovek milionů korun. Objevily se mezi nimi také případy spojené s epidemií covidu-19. Vyplývá to z ankety mezi největšími tuzemskými pojišťovnami, kterou udělala Česká tisková kancelář.

Nejvíc lidé podvádí v pojištění vozidel a úrazovém pojištění. „Jde často o hrané a smyšlené dopravní nehody nebo fingované krádeže vozidel,“ uvedla Dita Němečková z úseku bezpečnosti České podnikatelské pojišťovny.

Přibývají ale i případy u podnikatelského a průmyslového pojištění. Podvodů za nejvíc peněz, za 119 milionů korun, odhalila v prvním čtvrtletí letošního roku Generali Česká pojišťovna. Největší objem financí, a tím i neslavné prvenství v této pomyslné disciplíně má Jihočeský kraj. Za ním figurují Praha a Plzeňský kraj.

Také u pojistných podvodů se projevila pandemie koronaviru. Karanténa měla vliv na příjmy části obyvatel a někteří chtěli získat finanční prostředky právě tímto způsobem.

„Podobný nárůst pokusů o podvody zaznamenávají pojišťovny po každých větších krizích, například rozsáhlých povodních nebo vichřicích,“ potvrdil mluvčí Kooperativy Milan Kaňa.

Čtěte také

Podle vedoucího vyšetřování pojišťovny Allianz Michala Vlka se od začátku krizových opatření vyskytl vyšší počet podvodů hlavně v cestovním pojištění. 

K pokusům o podvod jsou podle pojišťoven náchylnější lidé s finančními problémy. „Jde například o nepříliš úspěšné podnikatele, hazardní hráče nebo osoby závislé na návykových látkách,“ řekla mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková.

O podvod se pokouší i řada bezúhonných občanů, například záměrně navýší škodu u skutečně vzniklé pojistné události. Větší dopad ale mají podvody páchané organizovanými skupinami. Dřív se soustředily hlavně na autopojištění, v současnosti se přesunuly do úrazového pojištění.

Pojistný podvod je trestný čin. Výše trestu se odvíjí od výše škody, maximální je desetiletý trest odnětí svobody. Soudy za pojistné podvody každým rokem odsoudí v České republice stovky pachatelů.

Spustit audio

Související