Měla nastoupit do nové práce, kvůli koronaviru ale skončila na úřadě práce

5. květen 2020 08:01

Více než 50 tisíc lidí přišlo v dubnu o práci. Nezaměstnanost v Česku se v měsíci poznamenaném pandemií koronaviru zvedla na 3,4 procenta. Úřady práce teď evidují zhruba čtvrt milionu nezaměstnaných.

Kvůli koronavirové pandemii přišla na úřad práce i pětatřicetiletá Marie z Tábora. „Zrovna jsem byla v procesu změny práce. Skončila jsem jako OSVČ, to nemělo žádnou souvislost s koronavirem, a chystala jsem se nastoupit do muzea. Muzeum ale muselo zavřít, přišlo o příjmy a rozhodně si nemůže dovolit nabrat nového zaměstnance,“ popisuje.

Místo toho, aby už pracovala na plný úvazek, musela se nechat zaregistrovat na úřadě práce. „Nepobírám žádnou podporu, jelikož jsem měla mírný přivýdělek, který ale teď také skončil. Pro mě je úřad práce dobrý jedině v tom, že nemusím platit sociální a zdravotní pojištění. Oceňuji, že v téhle době opravdu neřešili docházení na úřad každé dva týdny, ale přichází s tím velká nejistota,“ dodává.

Čtěte také

Celkově se ale daří dopady koronavirové krize eliminovat. Podle ředitele táborského úřadu práce Pavla Kaczora zatím žádná firma nemusela přistoupit k hromadnému propouštění zaměstnanců.

„Na Táborsku nám nebylo hlášeno žádné hromadné propouštění. S některými firmami jsem jednal, v první chvíli zvažovaly, že k tomu budou muset sáhnout, ale když se rozjel program Antivirus, podařilo se firmy podržet. Jenom na Táborsku jsme v rámci programu vyplatili 350 firem doposud částkou zhruba 25 milionů korun,“ uvádí.

Další vývoj nezaměstnanosti podle analytiků závisí především na tom, jak se podaří zvládnout pandemii. Pokud se nestane nic nepředvídatelného, mohlo by i na trhu práce dojít k postupnému návratu k normálu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související