Do sklárny ve Stachách na Prachaticku jezdí stále víc lidí. Turisté pomáhají skláři zvládnout složité období zdražování

10. září 2022 08:26

Malá sklárna Jiřího Kozla ve Stachách na Prachaticku je už možná poslední v regionu, který byl v minulosti tímto řemeslem proslulý. Kromě toho, že na ni tvrdě dopadl konec dodavatele energií Bohemia Energy, obává se i dalšího zdražování. Zvládat situaci pomáhá sklářskému mistrovi velký zájem turistů, kteří si jezdí vyzkoušet foukání skla a podporují sklárnu i nákupem výrobků.

Za pomoci asistentky skláře Pavly Kozlové si zkusila vyfouknout skleněnou kouli například Martina Huserová. „Bylo to úžasné, takový originální zážitek,“ pochvalovala si.

Na Šumavu přijela až z Ostravy s manželem. „Skláři měli v České republice opravdu vekou tradici a je škoda, že to řemeslo zaniká. Tady mi to připadá takové interaktivní, že člověk vidí, jak mistr pracuje, a může si sám něco vyrobit. To je perfektní nápad,“ dodal Aleš Huser.

Právě podpora lidí je podle sklářského mistra Jiřího Kozla to hlavní, co sklárnu drží nad vodou. „Měli jsme úplně úžasnou sezonu. Opravdu letošní rok byl nejlepší z jedenácti let našeho počínání. Kupodivu, ale je to tak. Jsme za to moc vděční a jsem rád za ty lidi, co přijdou a dokáží ohodnotit snahu,“ řekl.

Čtěte také

Po pádu Bohemia Energy se sklárně elektřina zdražila o sto procent. Elektrická energie je ale potřebná k roztavení skla v tavící peci. „Pracovní teplota je 1150 stupňů, ovšem většinu dne se taví a tam jde teplota až na 1300 stupňů,“ připomněl Jiří Kozel.

Sklárna musela zdražit i své výrobky. Růst cen ji trápí také u plynových bomb a dalších komodit. „Náklady na vstupní suroviny samozřejmě stouply. Tento rok už dodavatel dvakrát zdražil o dvacet procent a v říjnu bude zase zdražovat. Od nového roku tedy stoupla cena sklářského kmene o šedesát procent,“ doplnil Jiří Kozel.

I přes všechny komplikace jsou manželé Kozlovi rozhodnutí jednu z posledních skláren v regionu zachovat.

Spustit audio

Související