Navštívit opravdovou sklárnu a vyfouknout si vlastní výrobek můžou lidé ve Stachách na Šumavě

16. duben 2022 15:06

Vyzkoušet si práci sklářů a vyfouknout vlastní výrobek můžou zájemci ve sklářské huti ve Stachách na Šumavě po celý rok. Právě v těchto dnech tam s pomocí mistra skláře vyrábí skleněné velikonoční dekorace, třeba vajíčko a zajíčka.

Vyfouknout skleněné velikonoční vajíčko zvládla i čtyřletá Viktorka. Nejdřív ale musela vybrat správnou barevnou kombinaci. S tím jí pomohla asistentka skláře Petra Kozlová. „Pan sklář teď nabere na píšťalu sklovinu z pece, přilepí barevné střípky, které jsme připravily, přichystá baňku a pak budeš foukat do formy,“ popisovala.

Vajíčko musí ještě několik hodin chladnout ve speciální peci, pak si ho lidé mohou vyzvednout. Kromě velikonočního vajíčka a postavičky zajíce můžou zkusit vyfoukat i další výrobky. „Máme tady asi dvanáct různých druhů výrobků od skleničky na víno, půllitr na pivo po zvoneček,“ připomněl sklář Jiří Kozel.

I když je sklářské řemeslo složité, leccos podle něj zvládnou i děti. „Tříleté dítě dokáže takovou jednoduchou věc jako vajíčko nebo vánoční kuličku. Chlapci od pěti let už pěkně vyfouknou i půllitr,“ řekl.

Sklárna ve Stachách na Prachaticku je otevřená celoročně, a to i teď o Velikonocích. Návštěvníky přivítá každý den kromě Velikonočního pondělí.

Spustit audio

Související