Kvůli konfliktu na Ukrajině vojáci stále častěji cvičí v Boleticích. Turisté do újezdu už vůbec nesmí

26. květen 2024 08:37

Armáda stále častěji cvičí ve Vojenském újezdu Boletice na Českokrumlovsku. I proto už tam od začátku května vůbec nesmí turisté. Za vstup na území hrozí vysoká pokuta. Omezení mrzí před startem letní sezony hlavně cyklisty, kteří újezdem rádi projížděli.

„My jsme do Boletic jezdili rádi s rodinou na kolech na výlety. Máme dva malé kluky a byla to taková bezpečná cesta, žádný provoz, ticho, pěkná příroda. Je škoda, že to nebude otevřené třeba v létě alespoň na pár dní,“ líčí Jiří Kratochvíl z Českých Budějovic.

Mezi pěšími turisty byla oblíbená trasa ze Záhvozdí na Knížecí stolec, která je od 1. května zavřená. Omezení mrzí třeba Danielu Bellovou z Písku. „S přítelem jsme chtěli zdolat šumavský Everest, kam patří například Plechý nebo Smrčina, a bohužel nám chyběl jenom Knížecí stolec, kam se už nedostaneme,“ říká.

Důvodem kompletního uzavření Vojenského újezdu Boletice jsou stále častější cvičení armády. „V současné době je plánováno devatenáct víkendů s výcvikem ve vojenském újezdu a já už nejsem schopen vydávat nařízení a zavírat újezd jenom o víkendu, kdy je cvičení. Prostě to už nejde udělat. Konflikt na Ukrajině na to měl největší dopad, bezpečnost je prvořadá a výcvik je skutečně enormní,“ vysvětluje přednosta újezdu Marián Varga.

Stále se podle něj objevuje několik turistů, kteří se snaží územím projít. „Stává se to, ale není to masivní jako dříve, kdy jsme zadržovali třeba přes sto lidí,“ upřesňuje.

Čtěte také

Za porušení zákazu vstupu hrozí pokuta. „Můžu udělit pokutu až do výše 100 tisíc korun, ale to už je opravdu maximum. Většina přestupků byla řešena domluvou,“ dodává Marián Varga.

Zákaz vstupu do vojenského újezdu ovlivní v hlavní sezoně turistický ruch v regionu. Dopady ale nemusí být jen negativní, jak upozorňuje František Šotola, který o tématu napsal bakalářskou práci na Jihočeské univerzitě. „To může mít i dopad pozitivní, protože tam to fungovalo tak, že lidé zaparkovali na Uhlíkově, nebo Arnoštově, šli na Knížecí stolec a nazpátek. Že by to mělo nějaký přínos pro tu krajinu a místní lidi, to jsem tam moc neviděl. Nebyla tam infrastruktura, kde by turisté utratili peníze,“ popisuje.

Podle něj mají obce v okolí újezdu i jiné příležitosti, jak se rozvíjet. „Ne všechny oblasti se musí rozvíjet turisticky. Arnoštov má spoustu zajímavostí i bez toho. Je tam historie skláren, jsou tam perlorodky na toku Blanice. O tom se ví, ale že by se dělaly nějaké aktivity v edukaci, to moc ne. Nabízí se třeba návštěvnické centrum, protože tam kdysi byla chovná stanice pro perlorodky,“ uvažuje František Šotola.

Zájemci se můžou do Vojenského Újezdu Boletice podívat už jen párkrát ročně při mimořádných exkurzích s průvodci. Termíny vypisuje Regionální muzeum v Českém Krumlově.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související