Nová výpravná kniha o Boleticku je plná historických fotografií i příběhů lidí, kteří tam žili před vznikem vojenského újezdu

7. listopad 2021 09:00

Stovky let tam žily generace obyvatel. Staré vesničky ale zmizely a posledních sedmdesát let tam cvičí vojáci. Krajina Boleticka na Českokrumlovsku musela ustoupit vojenskému újezdu. Její historii, zaniklé kostely i chalupy teď připomíná nová kniha Boleticko – krajina zapomenuté Šumavy.

„Na starých snímcích fotografa Seidela je to místo, které je obdělávané, které žilo, s domy, upravenými cestami. Dneska je ta krajina prázdná, klidná, téměř bez živé duše,“ říká Petr Hudičák, jeden z trojice autorů, u kostela svatého Mikuláše v Boleticích. Na titulní straně knihy je právě tento románský kostel.

V knize nalistuje také snímky, které zachycují samotnou obec Boletice. Je tu například  někdejší Holzingerův hostinec. „Obě obce, Dolany i Boletice, dosáhly velkých změn a přestaveb. Celá řada domů byla po odchodu běžných zemědělců využívána armádou, což je v podstatě dosud,“ uvádí Petr Hudičák.

Petr Hudičák, jeden z autorů knihy Boleticko – krajina zapomenuté Šumavy, u kostela svatého Mikuláše v Boleticích

Další obcí je Polná na Šumavě, kterou na konci 19. století protnula železnice. „Tady mohlo žít na několik set obyvatel. My se díváme na kostel a jen pár set metrů od něj byla další obec, ze které v podstatě nic nezůstalo,“ dodává Petr Hudičák.

Kniha vydaná krumlovským Museem Fotoateliérem Seidel je už čtvrtým počinem v řadě Seidelova Šumava. „Příprava trvala dva roky, byly zavřené archivy, knihovny,“ připomíná nelehké podmínky v době pandemie ředitelka muzea Zdena Mrázková.

Trojici autorů oslovilo při práci i mnoho pamětníků s dobovými dokumety. „Sepisovali jsme vzpomínky pamětníků vzadu za domem, v rouškách. Bylo nám až trochu nepříjemné tahat seniory sem a za těch ztížených podmínek s nimi něco dávat dohromady. Nicméně právě oni nám dodávali hodně energie,“ doplňuje Zdena Mrázková.

Téměř 300 stran s šestnácti kapitolami a nespočtem dobových i současných fotografií zachycuje krajinu rozprostřenou od Kletě až po Lipensko, kde je od roku 1950 Vojenský újezd Boletice.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související