Staré nástěnné malby, azbuka a malebná krajina. Boletický kostel se objevil i v Nabarveném ptáčeti

22. srpen 2021 12:39

Dominantou malebné, ale opuštěné krajiny v bývalém vojenském újezdu Boletice je kostel svatého Mikuláše. Patří mezi nejstarší církevní památky na jihu Čech, objevil se i v několika filmech. Uvnitř se prolínají stovky let staré nástěnné malby s nápisy v azbuce, které tam zanechali sovětští vojáci.

Kostel se v současné době využívá hlavně pro svatby. Kulturní akce jsou vzhledem k pandemii koronaviru velmi omezené. Kostel není otevřený pravidelně o víkendech, prohlídky jsou spíše na telefonické objednání,“ přibližuje Lenka Augustinová, členka spolku Radost pro všechny, který se o kostel stará.

Kostel je jednou z nejstarších sakrálních památek v jižních Čechách. V poslední době ji nejvíce proslavil film Nabarvené ptáče. Odehrávaly se tu scény různých bohoslužeb a také pohřby.

„To se v dnešní době v kostele neděje, ale díky filmování jsme se na chvilku přenesli do doby, kdy kostel vypadal opravdu tak jako kdysi. Byl to moc hezký pohled,“ pochvaluje si Lenka Augustinová.

Václav Marhoul snímek Nabarvené ptáče natáčel v roce 2018. Kromě toho se kostel objevil například i ve filmu Údolí včel režiséra Františka Vláčila.

Kostel okupovali vojáci

Boční stěny kostela lemují pozůstatky pobytu sovětských vojsk ve vojenském újezdu Boletice, vojáci tu po sobě zanechali nápisy v azbuce. „Jsou tady od roku 1968, kdy sem sovětská armáda přišla. Od pamětníků jsme se dozvěděli, že než byla postavená kasárna, tak tady vojáci bydleli, měli tady postavené třípatrové palandy,“ dodává Lenka Augustinová.

Čtěte také

Z boční strany kostela se nachází hřbitov, který byl ještě před pár lety poničený. Náhrobky jsou dnes už členitě srovnané, na brigády docházeli pacienti z psychiatrické léčebny Červený dvůr.

„Bez jejich pomoci bychom hřbitov nikdy nesrovnali. Náhrobky jsou dány náhodně, neexistuje žádná dokumentace. Tak, jak se nám to líbilo, tak jsme je narovnali,“ ukazuje členka spolku Radost pro všechny.

Pro filmaře je podle ní lákavý kostel i celá boletická krajina. „Kostelík tím, že byl dlouho ve vojenském prostoru, je usazený v zeleni. Je tu krásný klid a opravdu nádherná příroda,“ doplňuje.

Boletická krajina se objevila také ve filmu Poslušně hlásím s Rudolfem Hrušínským v roli vojáka Švejka. Kvůli jednomu ze záběrů nechali filmaři dokonce odstřelit věž kostela v nedaleké zaniklé vesnici Vitěšovice.

Spustit audio

Související